Museumshop

De Museumshop heeft een uitgebreide collectie kunstboeken, overzichtswerken en catalogi die gedegen informatie geven over de collectie en de tijdelijke tentoonstellingen. Daarnaast kunt u hier terecht voor joodse literatuur, (kinder)boeken over het jodendom, cd's met joodse muziek (klezmer, chazanoet, sefardische muziek, Jiddisje liederen en klassiek) en cadeautjes. Er is een ruime keus aan ansichtkaarten, gadgets en bijzondere sieraden (chamsa's).

De Museumshop bevindt zich in de Nieuwe Synagoge, strategisch gelegen bij de wisselexpositieruimte en de uitgang. Elke dag open van 11.00 tot 17.00 uur.

Contact, informatie en bestellingen

T (020) 5 310 333
F (020) 5 310 311
E Museumshop

 

 Aanbevelingen

Cover boek Gebroeders Verveer

De gebroeders Verveer
Geschreven door diverse auteurs
Uitgeverij: Walburg Pers
ISBN: 9789057306952 
Pagina's: 128
Prijs: €19,95
De broers Verveer waren alle drie beeldend kunstenaar. Ze speelden een belangrijke rol in de Haagse kunstwereld van de negetiende eeuw en droegen bij aan het intergratieproces van de joden in Nederland.

joden in de cariben boek

Joden in de Cariben
Ter gelegenheid van de tentoonstelling: Joden in de Cariben. Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao.
Onder redactie van Julie-Marthe Cohen
Uitgeverij: Walburg Pers, Zutphen
ISBN: 9789057303869
Pagina's: 240
Prijs: € 34,50
Joden in de Cariben vertelt het verhaal van de joodse gemeenschappen die zich vanaf de zeventiende eeuw vanuit Amsterdam vestigden in een onbekende, nieuwe wereld: in Noordoost-Brazilië, Nieuw-Amsterdam (Het latere New York), Suriname en Curaçao. In deze Nederlandse koloniën genoten de joodse gemeenschappen verregaande religieuze en economische vrijheden en kwamen zij tot bloei. Zij droegen bij aan de welvaart van de Republiek en speelden een centrale rol bij de totstandkoming van andere joodse gemeenschappen in het Caribisch gebied en in Noord-Amerika.

Misjpoge1

Misjpoge: Selamat Sjabbat
Ter gelegenheid van de tentoonstelling: Selamat Sjabbat
Prijs: €7,50
Ter gelegenheid van de tentoonstelling Selamat Sjabbat brengt het tijdschrift Misjpoge, het kwartaalblad van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie, een themanummer uit over joden in Nederlands-Indië. De uitgave is gemaakt in samenwerking met het JHM en het Menasseh ben Israel Instituut.

BoekHG

Howard Greenberg Collection
Ter gelegenheid van de tentoonstelling:
Masterpieces from the Howard Greenberg Collection
Uitgeverij: Steidl
ISBN: 9783869307367
P
agina's: 222
Prijs: € 39,95
Vrienden van het JHM en museumkaarthouders betalen € 35,00
Howard Greenberg beheert al ruim 30 jaar een eigen fotogallerij in New York. Dit boek is rijkelijk gïllustreerd met een groot deel van de mooiste foto's verzameld door Howard Greenberg in zijn privécollectie, verzameld gedurende zijn leven. Zowel beroemde iconen als minder bekende foto's en fotografen passeren de revue.

schonbergshop

Arnold Schönberg. Leven in kunst en muziek
Auteurs:  Edward van Voolen, Leo Samama
ISBN: 9789080202900
Pagina's: 120
Prijs:  € 19,95
Vrienden van het JHM en museumkaarthouders betalen € 17,50
Bij de expositie verschijnt het boek Arnold Schönberg. Leven in kunst en muziek. De publicatie bevat een overzicht van het werk van Schönberg en zijn tijdgenoten, en essays van conservator Edward van Voolen en componist en musicoloog Leo Samama.

Ullman boekcover

796 days
Auteur: Leo Ullman
ISBN: 978-1-941501-12-2
Pagina's: 397
Prijs: € 19,95 (paperback), € 24.95 (gebonden)
Leo Ullman zat tijdens de Tweede Wereldoorlog als Joods jongetje ondergedoken in Amsterdam. Bijna 2,5 jaar lang wisten de Nazi's hem niet te vinden en wat nog opmerkelijker was: vrijwel zijn hele familie bleef gespaard! Na de oorlog bouwden ze een nieuw bestaan op in Amerika. Het duurde 70 jaar voordat Leo het contact weer terugvond met de familie Hoogenboom die een groot deel van zijn familie redde. 


De Hollandsche Schouwburg, Theater, deportatieplaats, plek van herinnering 

De Hollandsche Schouwburg, Theater, deportatieplaats, plek van herinnering
Auteurs: Frank van Vree, Hetty Berg, David Duindam
Uitgeverij: Amsterdam University Press, 2013, Amsterdam
ISBN: 9789089645609
Pagina's: 264
Prijs: € 29,95
In dit boek wordt voor het eerst de volledige geschiedenis van De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam in kaart gebracht. De Schouwburg is een van de meest beladen plekken van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in dit voormalige theater tienduizenden joden samengebracht om vervolgens te worden afgevoerd naar de vernietigingskampen. Naast de uitgebreide bespreking van deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het theater wordt ook volop aandacht besteed aan de rest van de rijke historie van de Schouwburg: van de oprichting in 1892 tot aan de inrichting als monument in 1962.

hetstraatjongensboek

Het straatjongensboek
Ter gelegenheid van de tentoonstelling:
Philip Mechanicus. Fotograaf
Foto's door Philip Mechanicus
Tekst door Auke Kok
Uitgeverij Bas Lubberhuizen
ISBN: 9789059373389
Prijs: € 12,95
'Een boek vol monumentjes in zwart-wit. Monumentjes, gebeeldhouwd uit compassie.' Fotograaf Philip Mechanicus groeide op rond het Waterlooplein, in het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt. Tussen 1955 en 1962 struinde hij hier rond en maakte foto's van straatkinderen 'op weg naar niets, en naar alles tegelijk'. Kinderen die in armoede opgroeiden, haveloze, vuile kinderen, soms parmantig, dan weer stoer of dromerig. Mechanicus wilde graag een boek maken met 'zijn' straatkinderen, maar het kwam er nooit van. Nu zijn de mooiste foto's alsnog bijeengebracht ter gelegenheid van het retrospectief Philip Mechanicus. Fotograaf, ingeleid door stadschroniqueur Auke Kok.


Early Color
Saul Leiter, introductie door Martin Harrison
Engeland, Steidl & Partners
ISBN: 3865211392
Prijs: € 41,95
Speciaal voor de tentoonstelling New York Reflections in het JHM besloot uitgeverij Steidl tot een herdruk van Early Color, waarvan de eerste editie in een mum van tijd uitverkocht was. Een schitterend boek met honderd schilderachtige kleurenfoto's uit het oeuvre van Saul Leiter.


De Wertheims

De Wertheims, Twee oorlogen, één familiegeschiedenis

Silvia Tennenbaum
Amsterdam, Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046814338
Prijs: € 29,95
De welgestelde Joodse familie Wertheim neemt volop deel aan het bruisende culturele leven van Frankfurt begin vorige eeuw. Ze leven volgens hun eigen principes. Zo wordt Kerstmis elk jaar uitgebreid gevierd, ondanks de bedenkingen van sommige aangetrouwde familieleden. Edu, jongste van de vijf broers, bankier en kunstverzamelaar, neemt na de dood van zijn vader de rol van pater familias op zich. 'De Joden zijn als ieder ander,' vindt hij, 'en zo niet, dan zouden ze het moeten worden.' Hij is de spil van de familie en ontfermt zich over zijn nichtjes, Lene en Emma.
Tegen de achtergrond van het snel veranderende Duitsland zoekt de nieuwe generatie naar liefde en geluk. Maar als Hitler aan de macht komt valt de familie uiteen. Edu vertrekt naar Zwitserland, andere familieleden wijken uit naar Italië, Parijs, Amsterdam en Amerika. Niet alle Wertheims weten echter aan de nazi's te ontsnappen.

schatten van snoge

DVD:
Schatten van de Snoge
Regie: Lex Bolle. Nederland, 2012
Speelduur: 59 minuten.
Prijs:   € 12,50
Twee jaar lang heeft cineast Lex Bolle de restauratie van de Portugees-Israëlisch Synagoge (Snoge) in Amsterdam op de voet gevolgd. Naast het complete complex zijn ook de religieuze gebruiksvoorwerpen van de gemeente in ere hersteld. Deze documentaire geeft een unieke blik op de Snoge als rijksmonument, op de geschiedenis van het gebouw en op de bijzondere gebruiken van de gemeenteleden. De vorderingen van de restauratie lopen als rode draad door de film.
Lekker Joods

Lekker joods
Jonah Freud, Evdokia Tsakiridis & Edward van Voolen
Amsterdam, Kookboekhandel & Joods Historisch Museum, 2012
ISBN:   9080568406
Prijs:  € 14,95
Een kookboek propvol met recepten. Maar het is meer dan alleen een kookboek. Er wordt uitgebreid verteld over de Nederlands-joodse keuken, het hoe en waarom van de spijswetten, wat men eet met de joodse feestdagen en waarom. Met een voorwoord van culinair auteur Claudia Roden.

 

suskind
DVD: Süskind
Regie: Rudolf van den Berg. Nederland, 2012
Drama met o.a. Jeroen Spitzenberger, Nyncke Beekhuyzen, Karl Markovics, Katja Herbers en Nasrdin Dchar
Speelduur: 116 minuten.
Prijs:   € 12,50
1942. In het door de nazi's bezette Amsterdam besluit de joodse Walter Süskind handjeklap met de SS te spelen. Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden. Terwijl de razzia's toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held. Een even aangrijpende als adembenemende, waargebeurde geschiedenis.


Het Amsterdam van Sal Meijer

Nino van der Enden en Edward van Voolen
Amsterdam, Joods Historisch Museum, 2012
ISBN: 9789061094531
Prijs: € 9,90
In oktober verschijnt bij de tentoonstelling over Sal Meijer (1877-1965) in het JHM deze gelijknamige publicatie. Meijers populariteit als schilder van Amsterdamse grachten, boerderijen in het Gooi en niet te vergeten katten, is onverminderd groot.


Ethica

Spinoza
Uitgeverij Boom/Nelissen, 2012
ISBN: 9789461057532
Prijs: € 39,90
Eind 2010 werd het verloren gewaande manuscript van de Ethica teruggevonden in de Bibliotheek van het Vaticaan. Een spectaculaire ontdekking, die resulteerde in deze nieuwe vertaling van het 'boek der boeken' van de moderne filosofie.


Het geheim van de gouden ster

Jennifer Peersmann
Utrecht, VBK Media, 2011, 96 pagina's
ISBN: 9789026600326
Prijs: € 9,95
In Jerusalem, 2967 jaar geleden, moeten Avia en Maor een gouden schild brengen bij de zoon van de koning. Maar ze zijn in de nachtelijke woestijn en het schild moet worden afgeleverd vóór de zon opkomt.


DVD:
Herinnering aan een vermoord kind
Willy Lindwer Collection
EAN: 8717662566332
Speelduur: ca. 42 minuten + EXTRA: ca. 60 minuten
Prijs: € 9,99
In de indringende film Herinnering aan een vermoord kind verfilmde Willy Lindwer de lotgevallen van een aantal anonieme joodse kinderen die vanuit Nederland zijn gedeporteerd en vermoord. Aan acht van hen worden herinneringen opgehaald. Vroegere klasgenoten, buurkinderen en vriendjes, vertellen over hun vermoorde joodse vriendje en vriendinnetje. Het zijn kleine kinderherinneringen die gaan over een strik in het haar, een kikker in een put of het stelen van een appel.


Else Berg en Mommie Schwarz. Kunstenaarspaar in Amsterdam 1910-1942

Linda Horn
Amsterdam, Uitgeverij de Kunst, 2012
ISBN: 9789491196188
Prijs: € 35,00
Van 23 maart t/m 24 juni 2012 presenteert het JHM de eerste overzichtstentoonstelling van Else Berg en Mommie Schwarz. Dit schilderspaar woonde en werkte tussen 1910 en 1942 in Nederland en werd sterk beïnvloed door verschillende nationale en internationale avant-gardistische kunststromingen. In deze rijk geïllustreerde publicatie vindt u een oeuvre-overzicht en biografie van beide kunstenaars.


De trommel van Else Berg

Betty van Garrel
Amsterdam, Uitgeverij & Boekhandel Bas Lubberhuizen, 2012, 64 pagina's, ca. 80 illustraties
ISBN: 9789059373051
Prijs: € 1,95
Journaliste Betty van Garrel schreef jaren geleden voor NRC Handelsblad een artikel over een trommel die tot de rand toe gevuld was met brieven en foto's van de kunstenares Else Berg. Ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling van het werk van Else Berg en Mommie Schwarz in het JHM maakt Van Garrel de inhoud nu openbaar.


2e DRUK: Van dada tot surrealisme. Joodse avant-garde kunstenaars uit Roemenië

Amsterdam, Joods Historisch Museum, 2012.
ISBN: 9789080202986
Prijs: € 4,95
Van 1 juni t/m 2 oktober 2011 presenteerde het JHM een overzichtstentoonstelling van joodse avant-garde kunstenaars uit Roemenië, zoals Victor Brauner (1903-1966), Marcel Janco (1895-1984) en Max Herman Maxy (1895-1971). Zij wisten het Roemeense publiek in de jaren '20 van de vorige eeuw te overrompelen met hun onbevreesde experimenteerlust. Surrealistische, abstracte en expressionistische werken, picto-poëzie, en persoonlijke varianten op het constructivisme: niets was te gek voor deze kunstenaars. Hun werk is samengebracht in deze rijk geïllustreerde publicatie. Wegens groot succes is de publicatie herdrukt en weer verkrijgbaar is in de Museumshop.


From Lowly Metaphor to Divine Flesh: Sarah the Ashkenazi, Sabbatai Tsvi's Messianic Queen and the Sabbatian Movement

Alexander van der Haven
Amsterdam, Menasseh ben Israel Instituut Studies vii, 2012, 79 pagina's, Engelstalig
ISBN: 9789081586054
Prijs: € 10,00
Te koop via MBII

cohen

Mijn naam is Cohen

Door Daniel Cohen en Mischa Cohen, voorwoord door Arnon Grunberg
Amsterdam, &Cohen uitgevers, 2011
ISBN: 9789081823203
Prijs: € 20,00
Mijn naam is Cohen is de titel van het autonome project van fotograaf Daniel Cohen en journalist Mischa Cohen. Daniel Cohen & Mischa Cohen (geen familie) gebruiken hun achternaam als uitgangspunt voor een verhaal over het begrip identiteit. Uit twintig foto's en interviews stellen ze het portret samen van een even gewone als bijzondere naam. De portretten was te zien in de gelijknamige tentoonstelling in het JHM.


Jodendom, een boek vol verhalen

Edward van Voolen
België, Exhbitions International, 2011, 212 pagina's
ISBN: 9789078653288
Prijs: € 19,95
Jodendom, een boek vol verhalen geeft een overzicht van drieduizend jaar jodendom aan de hand van honderd trefwoorden. Bij elk woord wordt een kenmerk van het jodendom kort uitgelegd, bij alle honderd teksten is een representatief kunstobject afgebeeld. De teksten gezamenlijk vertellen het fascinerende verhaal van een religie die er steeds in is geslaagd nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden en een herkenbare identiteit heeft behouden ondanks grote verschillen wereldwijd.


50 Jewish Artists You Should Know
Edward van Voolen.
Londen, Prestel Publishing, 2011, 160 pagina's
ISBN: 978-3791345734
Price: € 19,95
Dit prachtig geïllustreerde boek biedt de lezers een introductie op de wereld van de joodse kunstenaars, hun creatieve expressie en de joodse traditie. Ontdek het werk van de meest vooraanstaande joodse kunstenaars van de afgelopen eeuwen: David Oppenheim, Salomon Hart, en Maricy Gottlieb. Maar ook gerenommeerde modernisten als Pissarro, Modigliani, Chagall en fotografen als Man Ray en Nan Goldin komen aan bod.


Joods Leven, thuis en in de synagoge

Edward van Voolen
Almere, Parthenon, 2011, 160 pagina's
ISBN: 9789079578290
Prijs: € 14,90
Joods Leven, thuis en in de synagoge maakt in drie helder beschreven stappen wegwijs in het jodendom. Zoals elke godsdienst zoekt ook het jodendom naar antwoorden op de grote levensvragen. Juist de joodse feesten drukken die belangrijke menselijke thema's uit. De joodse kalender, een verklarende woordenlijst en een literatuurlijst maken deze uitgave compleet en zeer geschikt als eerste kennismaking en praktisch naslagwerk.


Neglected Witnesses
. The Fate of Jewish Ceremonial Objects during the Second World War and After
Julie-Marthe Cohen en Felicitas Heimann-Jelinek
Amsterdam, Joods Historisch Museum, 2011, 400 pagina's
ISBN: 9781903987216
Prijs: € 49,50
Behalve boeken en kunst werden in de Tweede Wereldoorlog ook duizenden joodse ceremoniële objecten gestolen. Met behulp van professionals uit de joodse musea en instellingen wordt momenteel hun lot gereconstrueerd. 
Wie niet weg is, is gezien. Joods Nederland na 1945
Hetty Berg en Bart Wallet (red.)
Amsterdam, Uitgeverij Waanders, 224 pagina's.
ISBN 9789040077159
Prijs: € 9,95
In elf essays wordt het thema van de gelijknamige tentoonstelling door diverse auteurs op toegankelijke wijze verder uitgediept. Met de vele illustraties die dit boek rijk is geeft het een uitvoerig beeld van de naoorlogse Nederlands-joodse geschiedenis.
Wat jij niet wil...kikker in je bil!, door Petra Katzenstein, Marit van der Meer, Anneke van Huisseling en Noga Zohar
Wat jij niet wil...kikker in je bil!
Petra Katzenstein, Marit van der Meer, Anneke van Huisseling en Noga Zohar.
Amsterdam, Joods Historisch Museum, 113 pagina's.
ISBN 9789080202962
AANBIEDING: € 9,95 (was € 19,50)
In het eerste boek van het JHM Kindermuseum is de rode draad De Gulden Regel Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet. Stripverhalen, foto's van objecten en commentaren daarop maken duidelijk dat iedereen anders naar iets kijkt, want iedereen ís anders. Wie dat snapt, écht snapt, doet misschien minder gauw rot tegen iemand. En dan krijgt niemand tegen zijn wil een kikker in zijn bil!

Het boek en de knuffel zijn samen in een speciaal koffertje te koop. Knuffel Max de Matze
AANBIEDING: € 4,95 (was € 9,95)
Behalve het boek presenteren we ook Max de Matze als knuffel. Deze pop is in de Knuffelfabriek in Zuid-Afrika gemaakt. In deze fabriek worden knuffels gemaakt door jonge moeders en vaders die, doordat ze ziek zijn, niet meer aan werk kunnen komen. Dankzij hun werk voor de knuffelfabriek kunnen ze weer voor hun kinderen zorgen. En als jij de knuffel koopt, help je hen dus ook.
Auschwitz nu. Drie generaties verder, door Judith Belinfante en Alexander David


Auschwitz nu. Drie generaties verder
Door Judith Belinfante en Alexander David Jansen.
Amsterdam, Paloma Press, 96 pagina's, 45 kleurenfoto's.
ISBN 9789080202955
Prijs: € 24,95
Auschwitz nu. Drie generaties verder is het indringende reisverslag van Judith Belinfante (1943) en haar zoon Alexander David (1977). Bijna vijfenzestig jaar na de bevrijding van Auschwitz reisden zij samen naar Theresienstadt en Auschwitz. De reis was een eerbetoon aan hun vermoorde voorouders. In woord en beeld hebben zij hun reis vastgelegd. In de Hollandsche Schouwburg is een videopresentatie van hun werk te zien.

 

Een sjtetl in de tropen. De Asjkenazische gemeenschap van Curaçao, door Jeanette van Ditzhuijzen

Een sjtetl in de tropen. De Asjkenazische gemeenschap van Curaçao
Door Jeannette van Ditzhuijzen.
Amsterdam, KIT Publishers, 2010, 240 pagina's.
ISBN 9789460220449
Prijs: € 24,50
Jeannette van Ditzhuijzen beschrijft aan de hand van vele interviews en uitvoerig archiefonderzoek de contemporaine geschiedenis van de Asjkenazische joden op Curaçao, die samen met de grotere groep van Sefardische joden er een minderheid vormen. Voor meer informatie zie KIT Publishers.

Alles ging aan flarden. Klaartje de Zwarte-Walvisch


Alles ging aan flarden

Klaartje de Zwarte-Walvisch
Amsterdam, Uitgeverij Balans, 256 pagina's.
ISBN 9789460032189
AANBIEDING: € 10,00 (was € 17,95)
In het oorlogsdagboek Alles ging aan flarden beschrijft de (tot voor kort onbekende auteur) Klaartje de Zwarte-Walvisch haar ervaringen op weg naar de vernietiging. Ze wordt vastgehouden in Hollandsche Schouwburg en kamp Vught. Vrijwel iedere dag schrijft ze over de dwangarbeid, de wreedheid van de bewakers en het gruwelijke kindertransport. In vernietigingskamp Sobibor eindigt haar leven. Enige jaren terug is het dagboek geschonken aan het Joods Historisch Museum. Dankzij uitvoerig onderzoek in het kader van de tv-serie De Oorlog (NPS) is de identiteit van de schrijfster nu achterhaald.

Meijer de Haan: A Master Revealed / Le maître caché, Meijer de Haan. Diverse auteurs, waaronder Jelka Kröger, Mayken Jonkman en Caroline Boyle-Turner


Meijer de Haan: A Master Revealed / Le maître caché, Meijer de Haan
Jelka Kröger, Mayken Jonkman, Caroline Boyle-Turner
Parijs, Éditions Hazan, 2009, 149 pagina's
Prijs: € 29,00
Eerste monografie over de negentiende-eeuwse kunstenaar Meijer de Haan. Naast afbeeldingen van al zijn werken, voor zover die achterhaald zijn, worden vele aspecten van zijn leven en werk beschreven. Zijn atelier, zijn leerlingen, de periode in Amsterdam en de joodse kunstenaars die in dezelfde tijd werkzaam waren, zijn ontwikkelingen in Parijs en Bretagne, en de periode waarin Meijer de Haan intensief met Paul Gauguin optrok. Tevens zijn er tien brieven afgedrukt en diverse foto's uit het leven van De Haan. Bestel

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl