Tweeduizend Getuigen Vertellen

Het Joods Historisch Museum maakte tweeduizend interviews uit het archief van het USC Shoah Foundation Institute toegankelijk voor publiek. Voor dit project is een subsidie verkregen uit het programma Erfgoed van de Oorlog van het Ministerie van VWS.

Tweeduizend Getuigen Vertellen is in het Joods Historisch Museum en in de Hollandsche Schouwburg (op afspraak) te zien. Individuele bezoekers raden wij aan naar het Kenniscentrum in het JHM te gaan.
Met name wanneer groepen (drie of meer mensen) tegelijk willen kijken naar dezelfde fragmenten raden wij een afspraak te maken. Dit is mogelijk op werkdagen via T 020 4310342 of E info@hollandscheschouwburg.nl.

Kijk hier naar een impressie:

Het archief van het USC Shoah Foundation Institute bevat 52.000 interviews met overlevenden. Deze zijn in 1995-1998 vastgelegd door het Shoah Foundation Institute te Los Angeles, geinitieerd door Steven Spielberg. Het JHM heeft uit dit archief 2000 interviews uitgekozen die een relatie hebben met Nederland.

svha screenshotDaarvan zijn ruim duizend interviews in Nederland opgenomen. Dit zijn verhalen van Nederlande joden, Jehova's getuigen en verzetsmensen. De andere duizend zijn interviews met Nederlandse joden die naar Israel, de Verenigde Staten, en andere landen geëmigreerd zijn, maar ook met Duitse vluchtelingen die soms jaren in Nederland hebben gewoond, verzetsmensen en bevrijders.

Ruim 70 free-lance beschrijvers bekeken en beschreven de 5000 uur interview. Nu kan het publiek in het museum in de interviews zoeken, korte beschrijvingen van de interviews lezen en de interviews geheel of gedeeltelijk bekijken.

De interviews staan NIET op internet.

Voor vragen met betrekking tot dit video-archief kunt u zich wenden tot het Kenniscentrum in het JHM, telefonisch bereikbaar op (020) 5 310 320 (tijdens kantooruren), of per e-mail.

De software voor Tweeduizend Getuigen Vertellen is ontwikkeld door Noterik bv.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl