Open Joodse Huizen

Open Joodse HuizenOp 1, 3, 4 en5 mei organiseert het Joods Cultureel Kwartier in samenwerking met tal van lokale partners in zestien Nederlandse steden - Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Winsum, Appingedam, Utrecht, Winterswijk, Gouda, Den Haag, Leeuwarden, Tilburg, Vught / Den Bosch, Hoorn, Deventer, Bergen op Zoom, Alkmaar. - het bijzondere project Open Joodse Huizen.

In de huizen waar vóór en tijdens de oorlog joodse mannen, vrouwen en kinderen woonden of verbleven en vanwaar velen werden afgevoerd, staan nu, bijna zeventig jaar later, hun levens weer centraal. Directe getuigen, nazaten en kenners vertellen over het vooroorlogse joodse leven en de gebeurtenissen tijdens de oorlog. Er zijn verhalen over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer. Bezoekers zijn vrij om te komen luisteren en een bijdrage te leveren.

Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen  zijn de adressen en namen die vermeld staan op de Community Joods Monument. De rijke, gevarieerde programma's in de deelnemende steden staan op de vernieuwde website OpenJoodseHuizen.nl

In Amsterdam, Tilburg en Groningen (stad) wordt Open Joodse Huizen gecombineerd met Huizen van Verzet. In Rotterdam worden OJH samen met Huizen van de Razzia (de grote razzia op de mannelijke R'damse bevolking op 10-11 nov 1944) gebracht.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl