Nationale Dodenherdenking

Een aantal jaren na de inrichting van de Hollandsche Schouwburg als monument in 1962, kozen de omwonenden in de Plantage-Weesperbuurt ervoor om de jaarlijkse nationale dodenherdenking op 4 mei hier te organiseren. De herdenking in de Hollandsche Schouwburg op 4 mei is dan ook met name voor en door bewoners uit de omgeving. Zo dragen leerlingen van de huidige IVKO-school die tot 2011 gevestigd was aan de Plantage Middenlaan 27 (de voormalige kweekschool waarvandaan veel joodse kinderen uit de crèche zijn ontsnapt) gedichten voor en herdenkt een gastspreker de slachtoffers van de naziterreur.

Gezien de geschiedenis van deze plek zijn in de herdenking enkele joodse elementen opgenomen, zoals het Jizkor (joods herdenkingsgebed) en het Kaddiesj. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen en vervolgens wordt de herdenking afgesloten met het Wilhelmus.

Programma Nationale Dodenherdenking 2015
4 mei 2015 aanvang 19.30 uur

Download het programmaboekje hier

Lees de toespraak van Jaap Cohen
Lees hier het gedicht van Roxanne Noori
Lees hier het gedicht van Babette van der Woude

4 mei 2014
De Nationale Dodenherdenking in de Hollandsche Schouwburg vond plaats op zondag 4 mei om 19.30 uur. De spreker was prof. dr. Klaas Smelik, directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum en auteur van Ik zou langer willen leven. Het verhaal van Etty Hillesum. Lees hier zijn toespraak. Altvioliste Esther Apituley verzorgde de muziek en Lieve Hoogervorst, leerlinge van de IVKO-school, las haar gedicht voor.

Impressie van de herdenking in 2014

Foto: Chris van HoutsFoto: Chris van HoutsFoto: Chris van HoutsFoto: Chris van Houts

4 mei 2013
Lees de toespraak, gehouden door Marja Vuijsje, journalist en schrijfster van het boek Ons Kamp. Een min of meer Joodse geschiedenis.  Op 4 mei 2013 speelde flamencogitarist Eric Vaarzon Morel o.a. het stuk Sefardim, dat hij speciaal voor de herdenking schreef. Jedinja Michelson, leerlinge van de IVKO-school las dit gedicht voor.


Bekijk hier de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2012

De herdenking word georganiseerd door de Plantage-Weesperbuurtvereniging, Vereniging Vrienden van de Plantage, IVKO (Individueel Voortgezet en Kunstzinnig Onderwijs) en Stichting Hollandsche Schouwburg.

Jizkor

Het Jizkor is een gebed voor de zielenrust van overledenen. Een speciale versie ervan wordt gezongen tijdens Jom Hasjoa, de dag die in de naoorlogse periode is gekozen om de vermoorde joden te herdenken; op deze dag begon in april 1943 de opstand van het getto van Warschau. In deze versie van het Jizkor hoort u namen van concentratie- en vernietigingskampen in Europa waarin joden zijn vermoord.

Kaddiesj

Nationale Dodenherdenking in de Hollandsche Schouwburg. Foto: Ruud van ZwetHet Kaddiesj-gebed is geschreven in het Aramees en Hebreeuws en is vermoedelijk vijf eeuwen voor de gewone jaartelling ontstaan. Er bestaan verschillende vormen die op diverse momenten worden uitgesproken. Het Kaddiesj der treurenden is er een van. Het gebed gaat niet over de dood, maar is een lofzang op God en een uiting van blijvend vertrouwen in de toekomst. Degenen die Kaddiesj zeggen, stellen als het ware dat doorgaan met het leven zinvol is.

 

Open Joodse Huizen

De herdenking op 4 mei maakt tevens deel uit van het programma Open Joodse Huizen, intieme herdenkingen in Amsterdamse huizen. Kijk hier voor het volledige programma. 

Theater na de Dam

Sinds 2010 gaat de Nationale Dodenherdenking door, na de twee minuten stilte op de Dam, in het theater.  


 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl