Kinderherdenking

Kinderherdenking in de Hollandsche Schouwburg op 14 april 2010. Foto: Michael JacobsElk jaar vindt in de Hollandsche Schouwburg een kinderherdenking plaats. Uit ervaring weten we dat kinderen graag zelf hun eigen wijze van herdenken ontdekken, vorm en inhoud geven. De herdenking wordt daarom door basisschoolleerlingen van groep 8 zelf bedacht en uitgevoerd.

Na een voorbereidend bezoek en lessen op school spreken de leerlingen tijdens de kinderherdenking over de huidige betekenis van de Hollandsche Schouwburg, en de functie van herinneren van de jodenvervolging in 1940-1945 in onze huidige multiculturele samenleving.

In voorgaande jaren spraken leerlingen onder andere Job Cohen, voormalig burgemeester van Amsterdam, oud-kinderverzorgster bij de crèche Sieny Cohen-Kattenburg en oud-februaristaker Harry Verheij. In 2007 organiseerden leerlingen hun eerste bijeenkomst. Naast het voordragen van gedichten, het houden van toespraken en het opzeggen van een gebed, toonden de leerlingen een klein toneelstuk en legden zij steentjes bij de namenwand in de Hollandsche Schouwburg.

Archief

 

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl