Jom Hasjoa

Jom Hasjoa. Foto: Ferry André de la PorteOp Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.

De herdenking heeft een joods karakter met onder andere het uitspreken van het Jizkor (gebed van herdenking), het ontsteken van herdenkingslichten en muziek. Tijdens de herdenking wordt het Kaddiesj gezegd, een gebed waarin ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken. Met het Hatikva (Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.

Programma Jom Hasjoa herdenking 2016
4 mei 2016 / 27 nisan 5776, aanvang 19.15 uur

Dit jaar valt Jom Hasjoa samen met de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en heeft de herdenking een gecombineerd programma.

NB. Er wordt grote drukte verwacht bij de herdenking doordat deze op 4 mei valt. Een beperkt aantal zitplaatsen is beschikbaar, uitsluitend voor mindervaliden. Op de binnenplaats van de Hollandsche Schouwburg mogen maximaal 800 personen aanwezig zijn op last van de brandweer.

Wij willen u tevens adviseren om geen tassen mee te nemen.

Download het programmaboekje van 2016

Jom Hasjoa herdenking 2015
Op zondag 27 april 2014 sprak de heer Robert Hompes namens de oudere generatie en Avigal Brilleslijper namens de jongere generatie. Minister-president Mark Rutte was aanwezig en sprak het publiek toe. Daarnaast gaven burgemeester Eberhard van der Laan en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland een korte toespraak. Muziek werd verzorgd door Doriene Marselje (harp), Joan Berkhemer (viool) en Nadia David (cello).

Lees de toespraak van burgemeester Van der Laan

Jom Hasjoa herdenking 2014
Tijdens de Jom Hasjoa herdenking op zondag 27 april 2014 gaven burgemeester Eberhard van der Laan en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland een korte toespraak. Daarnaast sprak mevrouw Mia Davidson-Henselijn namens de oudere generatie en Deborah Juliard namens de jongere generatie. Muziek werd verzorgd door het koor van Rosj Pina o.l.v. Marion Blazer.

Jom Hasjoa herdenking 2013
Tijdens de Jom Hasjoa herdenking op 7 april 2013 werd het woord gevoerd door o.a. mevrouw Marijn Ornstein, voorzitter van het Presidium en plaatsvervangend voorzitter van de Gemeenteraad, en de heer Chaim Divon, Ambassadeur van Israël in Nederland. Daarnaast sprak de heer Philip Soesan namens de oudere generatie en Chantal Suissa namens de jongere generatie. Muziek werd verzorgd door koor Renanim o.l.v. Marcela Obermeister.

In 2012 werd onder meer het woord gevoerd door Ron vd Wieken [pdf] en Awigal Bloemendal [pdf]. Muziek werd verzorgd door Mia Dreese (fluit) en Marjes Benoist (piano).

In 2010 werd onder meer het woord gevoerd door de heer Mr. L. F. Asscher, waarnemend burgemeester van Amsterdam, prof. Dr. N.H. Frijda, en Chaim Benistant. Muziek werd verzorgd door Liberaal Joods Koor Sjier Chadasj.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl