Vught

Kamp Vught heette officieel Konzentrationslager Herzogenbusch en was het enige SS-concentratiekamp in Nederland. Tussen januari 1943 en september 1944 zaten ruim 31.000 mannen, vrouwen en kinderen, joods en niet-joods, gevangen in kamp Vught.

In kamp Vught bestond een aparte afdeling voor joden: het jodendoorgangskamp. In totaal hebben er ongeveer 12.000 joden gevangen gezeten. Al eind januari 1943 zijn een aantal van hen gedeporteerd naar Westerbork en vandaar verder naar het Oosten. Op 6 en 7 juni 1943 moesten alle joodse kinderen uit Vught vertrekken. Ze werden via Westerbork weggevoerd naar het vernietigingskamp Sobibor, waar ze allemaal direct na hun aankomst zijn vermoord. Op 2 juni 1944 vertrok een rechtstreeks transport vanuit Vught naar Auschwitz. Dit is het zogenaamde Philips-transport met joodse gevangenen die tot dan in de door de Philipsfabrieken ingerichte werkplaats van het kamp werkten en daardoor steeds uitstel van deportatie hadden gekregen. Het Philips-transport was het laatste joodse transport uit kamp Vught.

In september 1944 is het kamp ontruimd, alle gevangenen werden gedeporteerd. Een maand later is het lege kamp bevrijd door de geallieerde legers.
Op een deel van het voormalig kampterrein bevindt zich nu een monument en een museum.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl