Getuigen

De gebeurtenissen die zich in de Hollandsche Schouwburg hebben afgespeeld hebben vaak diepe indruk gemaakt op mensen die ze meemaakten of konden zien. De herinneringen van deze tijdgenoten geven een persoonlijke indruk van de geschiedenis en belichten die dikwijls van een andere kant. De hieronder toegevoegde fragmenten van getuigenissen zijn op video vastgelegd voor het docentenpakket van het educatieve programma Kwaad in eigen straat dat de Hollandsche Schouwburg voor leerlingen van basisonderwijs en voortgezet onderwijs heeft ontwikkeld.

Lydia van Nobelen-RiezouwDe niet-joodse Lydia van Nobelen-Riezouw woonde tijdens de oorlog in de Plantage Kerklaan. Vanuit haar woonkamer keek zij uit op de buitenplaats achter de Hollandsche Schouwburg. Daar zag ze de mensen die opgesloten zaten en even naar buiten mochten om wat frisse lucht te krijgen. Lydia herkende ook haar joodse vriendin Greetje Velleman (1924 Amsterdam -1942 Auschwitz) en maakte daarom een aantal foto's van de buitenplaats.

Sieny Cohen-KattenburgDe joodse Sieny Cohen-Kattenburg was gedurende de oorlog kinderleidster in de crèche aan de Plantage Middenlaan 31 in Amsterdam. Toen de crèche vanaf oktober 1942 een dependance van de Hollandsche Schouwburg werd waar kinderen hun deportatie moesten afwachten, woonde Sieny in het gebouw. In samenwerking met de directrice Henriëtte Pimentel was Sieny betrokken bij het redden van kinderen. Zij smokkelde hen uit de crèche, zodat de kinderen via verzetsgroepen konden onderduiken. Vanaf eind september 1943, toen de crèche werd gesloten, moest Sieny zelf onderduiken om te overleven.

Piet MeerburgDe niet-joodse Piet Meerburg studeerde in 1940 rechten aan de universiteit van Amsterdam. Toen in 1942 de deportaties van joden begonnen, stopte hij zijn studie en begon met de redding van joodse kinderen. Hij werd leider van de Amsterdamse Studentengroep die kinderen uit de crèche smokkelde en liet onderduiken. Met drie andere verzetsgroepen werden ongeveer zeshonderd kinderen uit de crèche gered.

 

 

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl