Europees beleid

De Hollandsche Schouwburg was een schakel in de vernietigingsmachine van Europese joden. Nadat door de nazi's op 20 januari 1942 in Wannsee bij Berlijn was besloten over te gaan tot vernietiging van Europese joden in vernietigingskampen in Polen werden er meer voorbereidingen getroffen voor grootschalige deportatie. De massamoordmethode van de zogenaamde Einsatzgruppen, die vanaf de inval in de Sovjet Unie in juni 1941 op grote schaal joden doodschoten, zou door de vernietigingskampen in bezet Polen worden vervangen.

In heel Europa werden joden in gevangenissen en verzamelplaatsen geconcentreerd om te worden weggevoerd naar die kampen. De Hollandsche Schouwburg was onderdeel van dit Europese beleid.
In Oost-Europa waren al vroeg tijdens de bezetting getto's ingericht. Het beruchte en afgesloten getto van Warschau bijvoorbeeld werd bewoond door ongeveer een half miljoen joden. Vanaf juli 1942 werden de joden vanuit dit getto gedeporteerd. In  Frankrijk werden al vanaf 1940 buitenlandse joden opgesloten in Franse kampen. Ook werd er in 1942 in Frankrijk een fietsbaan, het Vélodrome d'Hiver, aangewezen als tijdelijke gevangenis. In Duitsland werden joden in 1941 opgesloten in synagogen, scholen en andere grote gebouwen ter voorbereiding van hun deportatie naar onder andere de getto's in Polen en de Sovjet-Unie. Al eerder waren joden in Duitsland gedwongen te verhuizen naar zogenaamde Judenhäuser en veel Duitse joden waren opgepakt en geïnterneerd in concentratiekampen. Door hun grondige voorbereidingen konden de nazi's en hun collaborateurs zo uit alle delen van bezet Europa joodse gevangenen naar de vernietigingskampen in Polen brengen.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl