Niet van Gisteren!

Programma van Joods Maatschappelijk Werk - alle niveaus

Tijdens dit intensieve en bijzondere programma schrijven jongeren per e-mail met joodse ouderen. De ouderen vertellen over hun ervaringen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en beantwoorden vragen die de jongeren hierover stellen. De ouderen zijn op hun beurt geïnteresseerd in het leven, de school, toekomstverwachtingen en vrijetijdsbestedingen van de jongeren. De brieven worden vervolgens gebundeld en in kleine oplage gedrukt voor de deelnemers van het project. Deze boekjes worden officieel uitgereikt in de Hollandsche Schouwburg waar de deelnemers elkaar voor het eerst ontmoeten en waar ze kunnen napraten over de correspondentie. Een bijzondere bijeenkomst waarbij tot slot gezamenlijk tulpen bij het monument worden gelegd.

De tentoonstelling op school
Tijdens dit traject hebben de jongeren veel ervaring opgedaan. Deze ervaringen worden op verschillende panelen verwerkt waarbij de leerlingen ook onderzoek doen naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging in hun eigen woonplaats. Op deze manier kan de opgedane kennis van één klas zich uitbreiden over de rest van de school.

Voor wie
Alle niveaus van het Voortgezet Onderwijs en ROC's.

Voorbereiding
Een medewerker van Joods Maatschappelijk Werk verzorgt de voorbereiding in overleg met de docent.

Duur
Het traject neemt een aantal weken in beslag.

Deelname
Jaarlijks zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voor deelname kunt u contact opnemen met Joods Maatschappelijk Werk: T (020) 5 776 566 of E Joods Welzijn.

Dit programma is een initiatief van Joods Maatschappelijk Werk in samenwerking met de Hollandsche Schouwburg.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl