Hollandsche Schouwburg - Programma voor groep 7 en 8

Redding uit de crèche

Kinderverzorgster joodse crèche voert kinderen, circa 1940. Fotograaf onbekendOnder begeleiding van een gids bezoeken de scholieren de Hollandsche Schouwburg, waar ze de geschiedenis van dit bijzondere gebouw leren kennen door o.a. naar een aflevering te kijken van het NCRV-programma Willem Wever.

De Hollandsche Schouwburg was ooit een mooi theater in een gezellige straat van Amsterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd alles anders. De Hollandsche Schouwburg werd een deportatieplaats voor joden. Kinderen werden gescheiden van hun ouders en tot het moment van deportatie aan de overkant van de straat in een crèche gevangen gehouden. Met de hulp van een klein aantal joden en niet-joden werden ongeveer 500 kinderen uit de crèche gesmokkeld, de meeste van hen overleefden de oorlog.

Hoe werden deze kinderen gered? Willem Wever gaat op onderzoek uit.

De ramen van de Hollandsche Schouwburg kijken aan de ene kant uit op het gebouw waar vroeger de crèche stond en aan de andere kant op het monument ter nagedachtenis aan degenen die de oorlog niet overleefden. Op deze bijzondere plek wordt de aflevering van Willem Wever bekeken. Kinderen ronden het bezoek af door het plaatsen van een tulp met een persoonlijke boodschap bij het monument.

Voor wie
Groep 7 en 8 van de bovenbouw van het Basisonderwijs.

Voorbereiding
Reguliere geschiedenislessen Tweede Wereldoorlog.

Duur
1 uur.

Groepsgrootte
Maximaal 32 leerlingen / minimaal 2 begeleiders.

Kosten
€ 85,- incl. entree. Excl. € 5,- reserveringskosten.

Boek dit programma

Wil u dit programma boeken of heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact op met onze afdeling Publieksservice & Sales via telefoonnummer (020) 5 310 380 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur) of via e-mail service@jhm.nl.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl