Walter Süskind

Süskind, Walter

Walter Süskind (1906-1945) werd in het Duitse Lüdenscheid geboren uit Nederlandse ouders. Vanaf 1942 woonde hij in Amsterdam. Hij was betrokken bij het laten onderduiken van kinderen via de crèche op de Plantage Middenlaan. Hij stierf op 28 februari 1945 in Midden-Europa.

geboren1906-10-29 Lüdenscheid
overleden1945-02-28 Midden Europa
vaderSüskind, Hermann
moederKessler, Frieda
broersSüskind, Karl 1908=
Süskind, Alfred 1911=
partnerNatt, Johanna 1906-01-11=1944

Walter Süskind (1906-1945) werd in het Duitse Lüdenscheid uit Nederlandse ouders geboren. Samen met zijn vrouw Johanna Natt en zijn dochtertje Yvonne woonde hij vanaf maart 1942 aan de Nieuwe Prinsengracht in Amsterdam. Evenals vele anderen werkte Süskind voor de Joodse Raad. Door die raad was hij aangesteld als beheerder van de Hollandsche Schouwburg. In die functie was hij in staat met de persoonsgegevens van vooral kinderen te manipuleren. Ook zijn goede relatie met de Duitse autoriteiten kwam hem in zijn verzetswerk van pas. Süskind had samen met Aus der Fünten op school gezeten en gebruikte dat als afleiding, zodat Aus der Fünten niet doorkreeg dat het kaartsyteem niet klopte.
De directrice van de crèche op de Plantage Middenlaan, Henriette Rodriques Pimentel, zette samen met Süskind en de Amsterdamse econoom Felix Halverstad een systeem op om joodse kinderen uit de Schouwburg via de crèche te laten onderduiken. Baby's werden achterom door de tuin naar de, twee huizen verderop gelegen, Hervormde Kweekschool gebracht. Vandaar gingen ze in rugzak of boodschappentas naar buiten. Mede dankzij Walter Süskind werden ongeveer 600 kinderen op deze wijze gered.
Het verzetswerk dat Süskind en de zijnen verrichtte, gebeurde zonder dat de leiding van de Joodse Raad daar iets vanaf wist. Een door Lou de Jong aangehaalde getuige verklaarde: "Dit werk geschiedde geheel op eigen risico en werd niet gestimuleerd door de leiding van de Joodse Raad. Integendeel, indien de leiding van de Joodse Raad dit officieel zou hebben geweten, zou zij dit uit angst hebben verboden. Het is mij namelijk bekend dat personeelsleden van de Expositur die bij een of andere onregelmatigheid betrapt werden en deswegen op transport moesten, niet geholpen werden door de leiders van de Joodse Raad. Integendeel, deze spraken er hun afkeuring over uit dat de betrapte personen zich onverantwoordelijk gedragen hadden tegenover de Joden" (De Jong, Deel 6, p. 258).
Walter Süskind werd in 1944 met zijn vrouw en dochtertje naar Westerbork gevoerd. Zijn relaties met de SS-leiding van de Hollandsche Schouwburg waren echter zo goed, dat hij naar Amsterdam mocht terugkeren. Hij koos echter voor zijn gezin en keerde terug naar Westerbork. Hij wilde daar het zelfde gaan doen wat hij in de Schouwburg deed, namelijk manipuleren met kaarten en zo mensen laten ontsnappen. Dit zou hem in conflict hebben gebracht met de kampleiding, wat zijn deportatie zou hebben bespoedigd. Zijn vrouw en kind werden reeds in oktober 1944 vermoord in Auschwitz. Hijzelf overleed op 28 februari 1945 ergens in Midden-Europa.

Storing

Het zoeken in de collectie is wegens technische problemen tijdelijk helaas niet mogelijk.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl