Joseph Barend (jr.) Stokvis

Stokvis, Joseph Barend (jr.)

Joseph Barend Stokvis Jr. werd in 1808 geboren. Hij studeerde medicijnen in Leiden waar hij in 1830 promoveerde op een proefschrift over syfilis. Hij vestigde zich als arts en verloskundige in Amsterdam. Hier was hij van 1834 tot zijn dood in 1887 als bestuurder verbonden aan het Nederlandsch-Israelietisch Armbestuur. Ook hoorde hij tot de medeoprichters en bestuurders van het Nederlandsch-Israelietisch Oudenliedengesticht. Hij overleed op 20 januari 1887.

geboren1808
overleden1887-01-20
beroepenarts
verloskundige
functiebestuurder Ned. Isr. Armbestuur 1847=1887

Joseph Barend Stokvis Jr. werd in 1808 geboren. Hij studeerde medicijnen in Leiden waar hij in 1830 promoveerde op een proefschrift over syphilis. In dit proefschrift zette hij onder andere uiteen dat syphilis voor het eerst in Italië werd waargenomen tegen het einde van de vijftiende eeuw. Er bestond volgens Stokvis geen betere remedie tegen syphilis dan kwik. De precieze werking van kwik op syphilis was echter volgens Stokvis onbekend.
Na zijn studie vestigde Stokvis zich als arts en verloskundige in Amsterdam. Tevens was Stokvis van 1834 tot aan zijn dood in 1887 als bestuurder verbonden aan het Nederlandsch-Israelietisch Armbestuur. Ook hoorde hij tot de medeoprichters en bestuurders van het Nederlandsch-Israelietisch Oudenliedengesticht. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van zijn afstuderen verscheen een speciaal nummer van het Tijdschrift voor Geneeskunde met artikelen van zijn zoon Barend Joseph Stokvis die eveneens arts was. Joseph Barend Stokvis was Ridder in de Orde van de nederlandse Leeuw. Hij overleed op 20 januari 1887.

Storing

Het zoeken in de collectie is wegens technische problemen tijdelijk helaas niet mogelijk.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl