Martin Monnickendam

Monnickendam, Martin

Martin Monnickendam (1874-1943) woonde en werkte in Amsterdam. Hij was kunstschilder en als onderwerpen koos hij vaak joodse thema's of Amsterdam. Hij maakte veel reizen, kreeg veel prijzen en had tentoonstellingen over de hele wereld.

geboren1874-02-25 Amsterdam
overleden1943-01-04 Amsterdam
vaderMonnickendam, Nathan Meijer
moederRippe, Roosje
broerMonnickendam, Jacques 1872-11-14=?
zussenMonnickendam, Rachel 1879-05-25=?
Monnickendam, Elisabeth 1880-12-31=?
partnerMouzin, Alise 1868-11-09=1950
huwelijk1906-08-09
beroepkunstschilder
functieslid Arti et Amicitiae
lid St. Lucas
lid Onafhankelijken

Op 25 februari 1875 werd in Amsterdam Martin Monnickendam geboren als tweede zoon van Nathan Monnickendam en Roosje Rippe. Na hem zouden nog twee zussen geboren worden. De kinderen Monnickendam groeiden op in hun geboortestad en genoten er een liberaal-joodse opvoeding. Martin zou ook later in de hoofdstad blijven wonen en werken. De jonge Martin kreeg godsdienstonderwijs van I. Boutelje, bezocht de Spieghelschool, de H.B.S. en volgde tekenlessen bij de schepenschilder Rust. Op zijn 12e kreeg hij les op de tekenschool van Felix Meritis en van 1891 tot en met 1893 bezocht hij de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar Auguste Allebé, Nicolaas van der Waay en Carl Dake tot zijn leermeesters behoorden.
In 1895 bracht hij een bezoek aan Londen om daarna voor twee jaar naar Parijs te vertrekken, het toenmalige Mekka van de kunstwereld. Hier leerde hij onder andere Pieter Dupont, met wie hij dik bevriend zou raken, en Klaas van Leeuwen kennen. In Parijs volgde Monnickendam aan het 'Conservatoire des Arts et Metiers'colleges economie, sociale wetenschappen en schilderkunst. Na terugkeer in Amsterdam maakte hij van het Conservatoire een groot doek dat zeer bekend zou worden. Met groot succes werd het in Parijs een aantal keren tentoongesteld. Met drie tekeningen die hij in Parijs maakte en een tekening van Amsterdam had hij in 1897 in Arti et Amicitiae zijn eerste tentoonstelling. Van deze kunstenaarsvereniging zou Monnickendam later ook lid worden. In 1900 maakte hij een reis naar Brugge en ook daarna zouden nog vele reizen volgen, die hem onder andere naar Zweden, Duitsland, Belgie, Luxemburg, Normandie, Bretagne en vooral Italië zouden voeren.
Op 9 augustus 1906 trouwde Martin Monnickendam met Alise Mouzin, directrice van de "Industrieschool voor Vrouwelijke Jeugd" in Amsterdam. Samen kregen zij twee dochters, Monarosa en Ruth. Het werk van Monnickendam is onder andere te zien geweest op tentoonstellingen in Duitsland (1908-1914), Buenos Aires (1910), Brighton (1920), Parijs (o.a. 1926), Kopenhagen (1922), Amerika (1925-1928) en met enige regelmaat in Amsterdam. Zijn eerste grote eenmans- tentoonstelling werd in 1910 in de Kunstzaal Kleykamp in Den Haag gehouden. Op zijn vijftigste verjaardag kreeg hij een eretentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag kwam er een eenmanstentoonstelling bij de kunsthandelaar Bernard Houthakker. Behalve van Arti, was Monnickendam ook lid van kunstenaarsverenigingen als St. Lucas en de Onafhankelijken.
In 1932 kreeg hij van de Gemeente Amsterdam een opdracht voor een portret van de acteur Louis de Vries. Hij beeldde De Vries af in zijn rol van "Hendrik IV" in Shakespeares gelijknamige toneelstuk. Van 1931 tot 1933 maakte hij voor het "Algemeen Handelsblad" een serie pastels over het afsluiten van de Zuiderzee ("Gedoemde Binnenzee"). Monnickendam won tijdens zijn leven een indrukwekkend hoeveelheid prijzen. Al op z'n negentiende kreeg hij de Prix de Rome. Vele medailles zouden volgen. In 1932 was zijn werk te zien op de Biennale van Venetië en 2 jaar later werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zijn laatste medaille kreeg hij bij de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1937. Martin Monnickendam overleed op 4 januari 1943 in zijn woning aan de Stadhouderskade in Amsterdam aan een longontsteking.

Storing

Het zoeken in de collectie is wegens technische problemen tijdelijk helaas niet mogelijk.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl