Salomon Garf

Salomon Garf (1879-1943) volgde drie kunstzinnige scholen en was lid van Arti et Amicitiae. Ook was hij secretaris van de Van Leer Stichting. In 1914 kreeg hij de Willink van Collenprijs. In de oorlog werd hij gedeporteerd en hij is in augustus 1943 in Auschwitz omgekomen.

geboren1879-12-06 Amsterdam
overleden1943-08-27 Auschwitz
vaderGarf, Emanuel
moederKok, Sophia
broersGarf, Israel Emanuel 1876-06-07=?
Garf, Leonard Karel 1884-07-08=1944-03-06
zusGarf, Susanna 1878-09-01=1943-02-12
partnerBaszanger, Cosette Eva 1882=1928
huwelijk1907-05-16 Amsterdam
beroepschilder
functieslid Arti et Amicitiae
lid St. Lucas
secretaris Leer Stichting, van

Salomon Garf (1879-1943) werd aan de Oude Zijds Voorburgwal in Amsterdam geboren als zoon van Emanuel Garf en Sophia Kok. Zijn vaders familie was generaties lang werkzaam geweest in de diamant. Salomon trad echter niet in de voetsporen van zijn voorouders. Hij voelde zich meer aangetrokken tot het kunstenaarsvak. Onder andere volgde hij de kunstnijverheidschool en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Daar kreeg hij les van August Allébé, C.L. Dake, N. van der Waay en G. Sturm. Met het schilderij "Elisa wekt het kind der Sunamitische weduwe op" dong hij mee naar de Prix de Rome.
Na de Rijksacademie vestigde hij zich met zijn vrouw, Eva Cosette Baszanger, in Laren, waar in 1908 hun zoon André Emanuel geboren werd. In 1908 hield Garf zijn eerste tentoonstelling waar hij een werk verkocht aan een museum in Boekarest. In Laren schilderde hij vooral interieurs, landschappen en boerentypen, maar hier was hij zelf niet zo tevreden over. Hij verhuisde naar Amsterdam in de hoop daar met meer bevrediging te kunnen schilderen. Hij ging er onder andere portretten maken, vaak van zijn zoontje en van zijn vrouw. In 1914 kreeg Garf de Willink van Collenprijs voor het schilderij "Mijn atelier", waarop zijn zoontje te zien is.
Garf was lid van "Arti et Amicitiae" en bekleedde korte tijd de functie van tweede secretaris. Bij zijn vijftigste en zestigste verjaardag werden er grote overzichtstentoonstellingen van zijn werk georganiseerd. In de jaren dertig was Garf betrokken bij de kunstenaarshulp aan vluchtelingen uit nazi-Duitsland. In de bezettingstijd werd het Garf als jood onmogelijk gemaakt vrij te werken. Garf werd secretaris van de aankoopcommissie van de "Van Leer Stichting". Deze stichting steunde joodse kunstenaars tijdens de bezetting in hun levensonderhoud. Salomon Garf werd gedeporteerd en in augustus 1943 in Auschwitz vermoord. Na de Tweede Wereldoorlog is hij in de vergetelheid geraakt. Het Joods Historisch Museum bezit verschillende werken van hem.

Storing

Het zoeken in de collectie is wegens technische problemen tijdelijk helaas niet mogelijk.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl