Wijk bij Duurstede

voorgevel vroegere synagoge aan de Volderstraat in Wijk bij DuurstedeIn het begin van de achttiende eeuw vestigde zich in Wijk bij Duurstede een aantal joden. Een eeuw later was de joodse gemeenschap zodanig gegroeid dat er in de Volderstraat een synagoge gebouwd kon worden. Deze was in ieder geval in 1808 reeds in gebruik. Ook waren er in Wijk bij Duurstede twee begraafplaatsen, aan de Steenstraat en Langs de Wal aan het eind van de Volderstraat.

De meeste joden van Wijk waren gedurende de negentiende eeuw werkzaam als ambachtslieden, handelaars en winkeliers. Ook was er in de plaats een joodse slager.
In de twintigste eeuw liep de gemeente zodanig terug, dat zij in 1923 opgeheven moest worden en bij de joodse gemeente van Utrecht gevoegd werd. De synagoge werd verkocht en na enige verbouwingen als woonhuis ingericht. Alleen een gevelsteen uit 1808 met daarop de namen van de stichters herinnert nog aan de vroegere bestemming.

De beide begraafplaatsen worden verzorgd door de plaatselijke autoriteiten. De grafstenen op deze begraafplaatsen zijn geïnventariseerd in het Stenen Archief.
Aan de muur van de begraafplaats Langs de Wal is in 1998 een in steen gehouwen gedicht aangebracht, ter herinnering aan de verdwenen joodse gemeenschap. Ook aan een boerderij aan de Wijkersloot, waar gedurende de bezetting velen ondergedoken hebben gezeten, is een herinneringsplaquette aangebracht.

Aantal joden in Wijk bij Duurstede:

1809 46
1840 50
1869 37
1899 24

Storing

Het zoeken in de collectie is wegens technische problemen tijdelijk helaas niet mogelijk.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl