Portugese Synagoge

Mr. L.E. Visserplein 3

Portugese SynagogeOp het Meester Visserplein staat de wereldberoemde Portugese Synagoge. Deze verrees in de jaren 1671-1675, circa 75 jaar na de komst van Spaanse en Portugese (sefardische) joden ten gevolge van de Inquisitie. Stadsbouwmeester Elias Bouman leidde de bouw van indertijd de grootste synagoge ter wereld. De classicistische bouwstijl herinnert aan de protestantse kerken uit die tijd. Het gebouw zelf en het voorplein refereren aan de Tempel van Salomo in Jeruzalem, waarvan de Amsterdamse rabbijn Jacob Juda Leon in 1641 een houten model had vervaardigd.

Portugese Synagoge

In 1934 schreef de Tsjechische journalist Egon Erwin Kisch in zijn boek 'Emigranten':

'De Portugese Synagoge lijkt (…) niet op de Praagse Altneu-sjoel, zij is geenszins een verschrompeld, tot verstoppen geneigd verzamelhuis van illegalen, zij is een prachtig bouwwerk, een kathedraal op zijn joods… Het schip strekt zich op zuilen van rondbehouwen graniet ten hemel, zoals dat van de Iberische kerken waar de joden voor een bekeringspreek of een gedwongen doop naar binnen werden gesleurd.'

In de Portugese Synagoge is de bibliotheek Ets Haim (Boom des Levens) gevestigd, met een der belangrijkste collecties sefardica ter wereld en van onschatbare waarde voor de studie van het jodendom. De Portugese Synagoge stond model voor sefardische synagogen in onder andere Londen, Willemstad, Paramaribo en New York. Naast de Gerard Dou Synagoge is dit de enige Amsterdamse synagoge die ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog kwam. Na de oorlog nam de uitgedunde Portugees-Israëlietische gemeente de synagoge opnieuw in gebruik en in de jaren vijftig en negentig is het gebouw grondig gerestaureerd. 


Storing

Het zoeken in de collectie is wegens technische problemen tijdelijk helaas niet mogelijk.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl