Wereldwandelaars

Een voettocht rond de wereld

Bulletin 481N014In 1911 besloten de negentienjarige Abraham Mossel en zijn vrienden Gerard Perfors en Frans van der Hoorn om in tien jaar een voetreis rond de wereld te gaan maken. Met een afkeer van een kleinburgerlijk bestaan lieten de drie Nederland achter zich. Platzak maar vol idealen gingen zij op weg, alledrie overtuigd vegetariër, geheelonthouder, atheïst, Esperantist en antikapitalist.
Onderweg voorzagen zij in hun onderhoud met het verkopen van ansichtkaarten met portretten van henzelf als wereldreiziger en journalist.

Het drietal trok door Duitsland, de Alpen, Italië, Oostenrijk-Hongarije, de Balkanlanden, Egypte, Syrië, Libanon en Palestina. In Wenen sloot Marie Zwarts zich bij het drietal aan, zij was de verloofde van Gerard Perfors.

kaart reisIn 1913 arriveerden de wandelaars in Palestina waar zij een jaar woonden en werkten. De Eerste Wereldoorlog maakte een eind aan het avontuur. In 1914 keerden drie van hen terug naar Nederland. Frans van der Hoorn bleef in Palestina.

Van de reis is een indrukwekkende verzameling brieven, kaarten, foto's, dagboeken, stempelboeken en tekeningen bewaard gebleven.

mossel ansichtkaart 363N015Nu, honderd jaar nadat de Wereldwandelaars hun reis begonnen, krijgen wij hierdoor een intrigerend en intiem beeld van het leven van deze jongeren, wat hen bezig hield en wat zij op hun reis tegenkwamen. 

De verzameling is tientallen jaren zorgvuldig bewaard en werd in 2005 door de kleindochter van Gerard Perfors en Marie Zwarts aan het Joods Historisch Museum geschonken.

Eindexamenstudenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht maakten in 2005 de virtuele tentoonstelling Abraham Travels.

Lees meer over de hoofdpersonen

Bekijk alle tekeningen die Abraham Mossel gedurende de reis maakte.

Bekijk de bewaarde dagboeken en stempelboeken.

Bekijk alle foto's die van de reis bewaard zijn gebleven.

Bekijk alle brieven en briefkaarten van en aan de reizigers.

Bekijk de artikelen verschenen in binnen- en buitenlandse pers over de reizigers.

Bekijk overige documenten die van de reis bewaard zijn gebleven.

 

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl