Uitgaven van dagboeken en brieven

Drie brievenAl tijdens de oorlogsjaren, in het najaar van 1943, werden, anders dan de titel Drie Brieven doet vermoeden, twee brieven van Etty gepubliceerd, die ze in december 1942 en op 24 augustus 1943 schreef over de situatie in Westerbork. Deze werden in een illegale editie uitgegeven onder de titel Drie brieven van den kunstenaar Johannes Baptiste van der Pluym (1843-1912). De opbrengst van dit boekje kwam ten goede aan joodse onderduikers.

EH Twee brieven

Dezelfde brieven werden in 1962 uitgegeven door Bert Bakker/Daamen onder de titel Twee brieven uit Westerbork van Etty Hillesum.
De dagboeken die zij in Amsterdam had geschreven, overhandigde Etty voor haar definitieve vertrek naar kamp Westerbork aan haar vriendin en huisgenote Maria Tuinzing. Zij vroeg haar de cahiers aan de schrijver Klaas Smelik te brengen, als zij niet zou terugkeren, met het verzoek aan hem om voor publicatie zorg te dragen. Maar hoewel het Etty's bedoeling was dat haar dagboeken zouden worden uitgegeven, bestond er in de jaren na de oorlog bij uitgevers weinig belangstelling voor. 

.

Het Verstoorde Leven, 1981Klaas A.D. Smelik kreeg de dagboeken van zijn vader en ging er in 1979 mee naar uitgever Geurt Gaarlandt. Die zag er de waarde van in en gaf in 1981 een keuze uit de dagboeken en brieven bij uitgeverij De Haan uit onder de titel Het verstoorde leven. Dagboek van Etty Hillesum 1941-1943.

Later volgden nog twee selecties uit haar nagelaten geschriften Het denkend hart van de barak. Brieven van Etty Hillesum (1982) en In duizend zoete armen. Nieuwe dagboekaantekeningen van Etty Hillesum (1984).
 
In 1984 besloot de Etty Hillesum Stichting tot een integrale uitgave van de dagboeken en brieven, die er kwam  in 1986. Inmiddels verschenen er zes drukken; de laatste in 2012 onder de titel Het Werk. 
 
Zie voor een uitgebreide lijst edities en vertalingen ook de website van het EHOC.

 

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl