De Etty Hillesum-collectie in het JHM

Marokkaans meisje, foto die Etty Hillesum in haar kamer had hangen (JHM F1868)De Etty Hillesum-collectie in het Joods Historisch Museum omvat, naast haar 10 dagboekschriften en de vele brieven en briefkaarten van en aan haar, 28 boeken uit haar nalatenschap, een schetsboek van Han Wegerif met daarin twee portrettekeningen die hij van Etty maakte, enkele Russische manuscripten en materiaal met betrekking tot haar grote liefde Julius Spier. Hieronder zijn brochures, getuigschriften en correspondentie met potentiële uitgevers van Spiers boek over handlijnkunde.

Brief in het Russisch, door Etty Hillesum aan haar leerling Klaas Kort over de mogelijkheid tabak te kopen, 1942 (JHM D13093)In de foto's treffen we familiefoto's aan, foto's uit Etty's middelbare-schooltijd in Deventer, haar studietijd in Amsterdam en een foto van een Marokkaans meisje die Etty in haar kamer had hangen, en een fotoalbum van Julius Spier.

Het grootste deel van dit materiaal is in 1993 door de Etty Hillesum Stichting aan het Joods Historisch Museum overgedragen. Sindsdien is de collectie incidenteel door particuliere schenkingen uitgebreid. Zo verwierf het JHM in 2010 een aantal Russische manuscripten van Etty, die door slaviste Betty van Luin in Amsterdam Zuid op straat bij het vuilnis waren gevonden (lees meer), en in 2012 een aantal briefkaarten die Etty aan Christine van Nooten, een huisvriendin van de familie Hillesum, had geschreven.

Via een andere schenking kwamen er dat jaar nog enige brieven en typoscripten van Etty. Ook verschillende foto's werden in de loop der jaren door particulieren geschonken.

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl