Etty Hillesum

collectie Etty HillesumDe nalatenschap en deze website

Op 15 januari 2014 is het honderd jaar geleden dat Etty Hillesum geboren werd. In 1981 werd haar dagboek voor het eerst gepubliceerd. Etty's dagboek en haar brieven hebben sindsdien velen geïnspireerd.

Het Joods Historisch Museum beheert het dagboek, de brieven, foto's en boeken uit Etty's privébezit.

Deze pagina's vertellen u over deze collectie, over het leven van Etty Hillesum, haar familie en vrienden. Daarnaast komt een aantal aspecten aan bod zoals de betekenis van de Tweede Wereldoorlog, de Joodse Raad, het joods-zijn, haar schrijverschap.

Intussen zijn er vele vertalingen verschenen. Er zijn tientallen boeken en artikelen over haar en haar werk geschreven, documentaires en theatervoorstellingen gemaakt.

Daarnaast is er het  EHOC: Etty Hillesum Onderzoekscentrum (van 2006 tot 2015 aan de universiteit van Gent, vanaf oktober 2015 bij het Zeeuws Archief in Middelburg) en in Deventer is het Etty Hillesum Centrum  gevestigd.

Etty in het kort

Etty (officieel Esther) Hillesum wordt geboren op 15 januari 1914 in Middelburg. Als ze achttien jaar oud is, vertrekt ze naar Amsterdam om daar te gaan studeren. In Amsterdam komt ze in contact met Julius Spier die haar aanraadt een dagboek bij te houden om haar innerlijke veranderingen te registreren. Dit dagboek zal later wereldberoemd worden. Spier zelf wordt Etty's leermeester en tevens haar grote liefde. In 1942 krijgt Etty een baantje bij de Joodse Raad in Amsterdam en daarna werkt ze als sociaal werker in Kamp Westerbork, ook voor de Joodse Raad. Vanuit Westerbork mag ze nog een aantal malen naar Amsterdam terugkeren, maar op 7 september 1943 wordt ze met haar familie vanuit Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz. Haar unieke nalatenschap, het dagboek, wordt in 1981 voor het eerst gepubliceerd onder de titel 'Het verstoorde leven'. Behalve haar dagboek zijn er ook tachtig brieven nagelaten.

Meer over Etty Hillesum en haar werk

 

 

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl