Brief

brief 542N13093

Brief in het Russisch geschreven door Etty Hillesum aan haar leerling Klaas Kort over de mogelijkheid tabak te kopen, 1942

De vertaling van het briefje luidt:

“Amsterdam, woensdag, ? februari ‘42

Zeer geachte heer Kort,

Helaas, ik dacht dat mijn vriend nog veel tabak zou hebben. Ik heb hem ernaar gevraagd, maar hij heeft op dit moment niets.
Hij heeft alles weggeven (?). Echt jammer. Als u hier weer bent, zullen we het er nog over hebben.
Met de meeste achting
En tot ziens,
E. Hillesum”

Over Klaas Kort staat het één en ander vermeld in het dagboek van Etty Hillesum. Op zaterdag 13 december 1941 duidt zij hem aan met de woorden: “Benige vogelgezicht en lichtblauwe knipperende ogen uit Enkhuizen.” (189) In de erbij gevoegde noot op p. 745 wordt vermeld dat het hier om Klaas Kort (Enkhuizen 1910-1985) gaat. De noot meldt over Kort: “toentertijd procuratiehouder van de zaadhandel Gebroeders Vis in Enkhuizen, volgde bij Etty privé-lessen Russisch.” Ook op. 175 komt Kort ter sprake. Hier schrijft zij: "En voor die Enkhuizense mijnheer zal ik me wel even intensief prepareren, maar dan zal ik ook niet meer over hem nadenken, totdat hij voor m’n neus staat Zaterdagmiddag.” En op p. 250: “M’n Enkhuizenaar komt pas vanmiddag, is in de sneeuw blijven steken.” En ten slotte op. 473: “Op het kleine stationnetje van Enkhuizen sprak de zaadhandelaar Vis de employé van de grote zaadhandel Sluis en Groot aan en vroeg: ‘[spreekt u Russisch]?’ En de jeugdige employé antwoord: ‘[een beetje].’ Op een klein station in het Noorden van ons land, waar een paar stijle Calvinisten gebrekkig een paar klanken van mijn moeders moedertaal stamelen, is dat niet van historische betekenis? En van deze klanken ben ik de aanstichtster.”

objectbrief
makerHillesum, Etty
materiaaldocument
papier
datering1942-02
plaatsAmsterdam
hoogte19.5
breedte13.2
trefwoordenHillesum, Etty (1914-1943)    
Kort, Klaas (1910)  
Russische taal
handschrift
Etty Hillesum collectie
inventarisnr.00013093

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl