Tweeduizend Getuigen Vertellen

De Nederlandse verhalen uit het Shoah Visual History Archief

Het Joods Historisch Museum maakte tweeduizend interviews uit het archief van het USC Shoah Foundation Institute toegankelijk voor publiek. Voor dit project is een subsidie verkregen uit het programma Erfgoed van de Oorlog van het Ministerie van VWS.

Tweeduizend Getuigen Vertellen is in het Joods Historisch Museum en in de Hollandsche Schouwburg te zien. Individuele bezoekers kunnen het videoarchief bekijken in het Kenniscentrumvan het Joods Historisch Museum.

Kijk hier naar een impressie:

Het archief van het USC Shoah Foundation Institute bevat 52.000 interviews met overlevenden. Deze zijn in 1995-1998 vastgelegd door het Shoah Foundation Institute te Los Angeles, geinitieerd door Steven Spielberg. Het JHM heeft uit dit archief 2000 interviews uitgekozen die een relatie hebben met Nederland.

svha screenshotDaarvan zijn ruim duizend interviews in Nederland opgenomen. Dit zijn verhalen van Nederlande joden, Jehova's getuigen en verzetsmensen. De andere duizend zijn interviews met Nederlandse joden die naar Israel, de Verenigde Staten, en andere landen geëmigreerd zijn, maar ook met Duitse vluchtelingen die soms jaren in Nederland hebben gewoond, verzetsmensen en bevrijders.

De interviews zijn voorzien van samenvattingen, trefwoorden en locaties. Belangstellenden kunnen in de interviews zoeken, beschrijvingen van de interviews lezen en de interviews geheel of gedeeltelijk bekijken.

De interviews staan NIET op internet.

Voor vragen met betrekking tot dit video-archief kunt u zich wenden tot het Kenniscentrum, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

JHM Kenniscentrum
T (020) 5 310 320
E Kenniscentrum

Bronvermelding
Bij gebruik van informatie of citaten uit de interviews in publicaties is bronvermelding verplicht, volgens onderstaand voorbeeld:
           [Naam geinterviewde], interview [nummer], Visual History Archive. USC Shoah Foundation
           Institute, [jaar van interview].
           Gezien in Joods Historisch Museum, [datum].

Meer informatie over gebruik van de interviews op de website van de USC Shoah Foundation: http://vhaonline.usc.edu/termsOfUse.aspx

De software voor Tweeduizend Getuigen Vertellen is ontwikkeld door Noterik bv.

Het video-archief werd gepresenteerd tijdens het Oral History Symposium 'Getuigen verhalen, hoe oorlogsverhalen hun weg vinden naar het publiek', dat plaatsvond op 11 juni 2010 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.
Zie het programma en de video van het hele symposium:

 

erfgoedvdoorlog

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl