Het huis van de familie Hollander

In het warme en speels ingerichte huis van het JHM Kindermuseum woont de joodse familie Hollander. Vader, moeder en hun drie kinderen beleven elk op hun eigen manier hoe het is om joods te zijn. Iedere bezoeker kan in huize Hollander zelf ervaren wat belangrijk is in de joodse traditie. Wat wordt er bijvoorbeeld bij de Hollanders gegeten en wat niet? Waarom worden er zoveel vragen gesteld en door wie? En waarom is het soms belangrijker om lawaai te maken dan om stil te zijn?

Max de Matze is de gids in dit drie verdiepingen tellende huis. In iedere kamer neemt hij de bezoeker bij de hand en geeft waar nodig toelichting. Hij zit vol grappen, bezit veel wijsheid en maakt van het bezoek een feest. Hieronder zie je alle kamers.

woonkamer

In de woonkamer is een film te zien waarin Max de Matze de familie Hollander introduceert. Op een groot portret staat het gezin Hollander te midden van hun verre familieleden: van Abraham en Anne Frank tot Mozes en Max de Matze. In een dressoir vol verrassingen krijg je verschillende antwoorden op de vraag wie en wat joods is en waarom. Voor de één een feest van herkenning, voor de ander het begin van een bezoek vol verwondering.

studeerkamer oost

In de studeerkamer leer je over de Tora en de joodse traditie, het belang van samen leren en het stellen van vragen. In de film zie je de kinderen Hollander in gesprek over de leefregels uit de Tora. Op een grote leesplank kun je zien hoe uit het Hebreeuwse boek, waar zij uit leren, rabbijnen en andere geleerden tevoorschijn springen. Iedere rabbijn geeft zijn eigen uitleg aan de tekst en samen stimuleren zij de kinderen mee te praten over de betekenis van het gebod Heb je naaste lief als jezelf.

keuken

In de keuken leer je wat koosjer is en wat niet. De kleuren rood en blauw geven het onderscheid aan tussen vleeskost en melkkost. In een filmpje twijfelt de jongste zoon Benji onder tafel of hij het glas melk in zijn hand op de rode of blauwe vloer zal zetten. De grote keukentafel is een wereldkaart. Hierop kun zien hoe de joden zich hebben verspreid over de wereld (diaspora). Je kan hier zelf een challe (gevlochten broodje) bakken.

muur

Een sprekende muur vertelt wat de Obbene Sjoel in het verleden heeft meegemaakt. De muur is beschadigd en zal niet meer worden gerepareerd, opdat niemand kan vergeten dat er in tijden van oorlog veel kapot is gemaakt. Voorwerpen, filmbeelden, gedichten in de muur, en herinneringen van de familie Hollander vertellen over de geschiedenis van de joden in Amsterdam. Kinderen en volwassen bezoekers worden uitgenodigd een persoonlijke herinnering op te schrijven en bij de muur achter te laten.

muziekkamer

In de muziekkamer kun je instrumenten bespelen die horen bij joodse feestdagen. De tonen en klanken van een oude ramshoorn, een moderne zilveren ratel en verschillende trommels zetten je aan het denken of moeten het kwaad overstemmen. Het zijn instrumenten die je bewust maken van je eigen manier van leven en van je verantwoordelijkheid voor elkaar. Op een film kun je zien hoe de Hollanders met deze instrumenten optreden in het kleinste theater van Amsterdam.

slaapkamer

Op zolder staat een hemelbed waarin je kunt wegdromen. In een filmpje zie je dat Benji een bizarre droom heeft en zich afvraagt wat joods zijn voor hem en zijn familie precies betekent. Naast het grote bed staat het huis van Max de Matze. In de door hem zelf gezongen rap kun je horen waar hij vandaan komt en waar hij van droomt. Max staat niet alleen voor de joodse traditie maar voor alles wat het JHM Kindermuseum wil doorgeven:

Maak vrede, in je huis en daarbuiten.
En wat kapot gaat? Probeer het te maken. Zorg voor de wereld.


Dat is de joodse opdracht.

Ben je nieuwsgierig geworden? Bezoek dan het JHM Kindermuseum, doe mee aan een van de kinderevenementen of kijk eens rond in het virtuele JHM Kindermuseum op www.jhmkindermuseum.nl.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl