Selamat Sjabbat  13 oktober 2014 t/m 8 maart 2015

De verborgen geschiedenis van joden in Nederlands-Indië

Dit najaar organiseert het Joods Historisch Museum in Amsterdam een tentoonstelling waarin het onderbelichte verhaal verteld wordt van de joden in Nederlands-Indië. De expositie geeft een beeld van het leven van joden in Nederlands-Indië vanaf het begin van de koloniale tijd tot het heden, door middel van documenten, objecten, interviews, foto's, historische filmfragmenten en home movies. Dit deel van de Nederlandse geschiedenis is nog relatief onbekend. Na de oorlog werden de Indische kampherinneringen overschaduwd door de Sjoa. Het hedendaagse Indonesische joodse leven is gefotografeerd door Pauline Prior. Het JHM wil met deze expositie het joodse leven in de archipel onder de aandacht brengen.

Abonneer u nu op de nieuwsbrief en mis niets over deze tentoonstelling.

Tong Tong Fair

Op  29 mei t/m 9 juni 2014 vond de 56e Tong Tong Fair plaats in Den Haag, een festival waar oost en west elkaar ontmoette. De leidraard binnen het festival was de Indische cultuur en de tradities. Het vond plaats in verscheidene thematheaters en een paviljoen voor tentoonstellingen. 

In samenwerking met het Joods Historisch Museum - als opmaat naar de tentoonstelling Selamat Sjabbat van dit najaar, over de verborgen geschiedenis van Joden in Nederlands-Indië - presenteerde het Tong Tong Festival op dinsdag 3 juni  een aantal bijzondere programmaonderdelen.  Zo ontving Vilan van de Loo in haar Eerste generatie show Ido Abram, Marianne Bruinvels en Anne-Ruth Wertheim, die over het leven van joden in Indië vertelden. Daarnaast gaf Yigael van der Hoeven een kookworkshop met als onderwerp de kosjere rijsttafel.

Evenementen bij deze tentoonstelling

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl