Religie

Joods Historisch Museum religie. Foto Liselore KampingJoodse religie en traditie staan centraal op de begane grond van de Grote Synagoge. De tentoonstelling maakt de bezoekers bewust van de bijzondere plek waar zij zich bevinden. Vele prachtige ceremoniële voorwerpen worden op hun oorspronkelijk plaats getoond, en geven de ervaring van de oorspronkelijke synagogale sfeef; oude synagogenmeubels zijn nagebouwd, zoals de bima - het verhoogde platform, waar in de synagoge de voorzanger staat en de Tora wordt voorgelezen. Ook driedimensionale computerreconstructies van het gebouw in verschillende tijden, historische filmbeelden en oude geluidsopnames doen de synagoge herleven. Nieuwe films tonen de levendigheid en de diversiteit van het jodendom van vandaag.

Tentoonstelling Religie in Grote Synagoge. Foto: Liselore KampingDeze films hebben betrekking op verschillende feestdagen en momenten uit de levenscyclus, een van de thema's in de tentoonstelling. Ze gaan bijvoorbeeld over een ritueel zoals dat tegenwoordig in Nederland gevierd wordt. In interviews vertellen Nederlandse joden over hun persoonlijke ervaring bij het naleven van de joodse traditie. Hiernaast zijn er filmbeelden die de sfeer van het vooroorlogse joodse leven in Nederland oproepen, en fragmenten met interviews over persoonlijke herinneringen aan die tijd. De films zijn te zien in de lessenaars rondom de bima; vroeger stonden hier de synagogenbanken. Op de plaats van de bima zelf is er aandacht voor de Tora en het verloop van een synagogendienst. Chanoekia Pieter Robol II zilver Amsterdam 1753. Bruikleen van NIHS Amsterdam

Door de combinatie van objecten, teksten, beeldmateriaal, citaten en audiovisuele middelen wordt de enorme rijkdom - de verscheidenheid en het hedendaagse karakter - van de joodse religie en traditie overgebracht. De overkoepelende gedachte, in het jodendom en in de tentoonstelling, is tikoen olam, het volmaakter maken van de wereld en het heiligen van het leven. Elke handeling, alles wat je doet en laat, telt. Daarbij is het belangrijk om op bepaalde tijden bewust stil te staan, bij momenten in je eigen leven of bij gebeurtenissen die de hele gemeenschap heeft meegemaakt. Deze gedachte is universeel; iedere bezoeker kan deze toepassen op zijn of haar eigen leven, ongeacht afkomst of religie. 

De tentoonstelling wordt extra toegelicht in een audiotour.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl