Geschiedenis van de joden in Nederland 1600-1900

Grote Synagoge, vaste tentoonstelling Geschiedenis 1600-1900

Op de galerijen van de Grote Synagoge is de geschiedenis van de joden in Nederland vanaf hun komst rond 1600 tot 1900 te zien. De tentoonstelling biedt een chronologisch verhaal. Het vervolg, de geschiedenis van 1900 tot nu, is op de galerijen van de Nieuwe Synagoge te zien.

De centrale vraag is wat het betekende om jood te zijn in Nederland in deze periode. Waar kwamen de joodse nieuwkomers in de zeventiende eeuw vandaan en waarom vestigden ze zich in Nederland en speciaal in Amsterdam? Hoe organiseerden de joodse immigranten (de joodse gemeenschap) zich in de dynamische handelsstad Amsterdam? Wat waren hun mogelijkheden? En wat waren hun beperkingen?

De plegtige inkomst van zijn Majesteit Lodewijk Napoleon Koning van Holland, Jan Anthonie Langendijk, 1808 (JHM M005418)Aan de hand van objecten uit de eigen collectie maar ook met zeer veel belangrijke bruiklenen komen figuren als Baruch Spinoza, Menasse ben Israël, Sjabtai Tsvi, Lopes Suasso, Mozes Salomon Asser, Jonas Daniël Meijer, Daniël Henriques de Castro en A.C. Wertheim ten tonele. De verhalen over de komst van de joden in Nederland, het wel en niet slagen van hun integratie, de culturele wisselwerking met niet-joodse landgenoten en het behoud van de eigen identiteit laten zich gemakkelijk vergelijken met actuele situaties en discussies. 

De tentoonstelling wordt extra toegelicht in een audiotour.

 

 jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl