Benno Premsela - Max Heymans  14 december 2015 t/m 26 juni 2016

Mannen met lef en stijl

Van 14 december 2015 tot en met 26 juni 2016 presenteert het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Benno Premsela - Max Heymans. Mannen met lef en stijl over het leven en werk van vormgever en interieurarchitect Benno Premsela (1920-1997) en couturier Max Heymans (1917-1997).

Beiden werden boegbeeld van een generatie kunstenaars en vormgevers die design en mode in naoorlogs Nederland met succes op de kaart zette. Ze verwierven daarnaast bekendheid door als bekende Nederlanders openlijk uit te komen voor hun homoseksualiteit in een tijd en maatschappij waarin dit nog een groot taboe was.

Plan je bezoek -  Koop je tickets online - Blijf op de hoogte - Ervaringen

Benno Premsela geportretteerd door Philip Mechanicus,1984 Max Heymans met Loes Hamel,1962
Benno Premsela, 1984 © Philip Mechanicus/MAI Max Heymans, 1962 © Hans Dukkers/MAI

Benno Premsela was een van de meest bepalende figuren voor de vormgeving en kunsten in Nederland. Max Heymans ging de modegeschiedenis in als de 'nestor van de Nederlandse couture'. Zij ontmoetten elkaar kort na de oorlog, die beiden als een van de weinigen van hun joodse families hadden overleefd. Premsela ontwierp in die periode tassen en Heymans hoedjes die ze via vrienden verkochten. Hun persoonlijke verliezen en het leven dat ze weer moesten opbouwen leidde tot een 'vlucht naar voren', zoals Premsela het later verwoordde. Met grote veerkracht gaven ze opnieuw vorm aan hun leven en werk.

Bijenkorf

Premsela verwierf aanvankelijk faam met spectaculaire etalages die onder zijn leiding bij de Bijenkorf werden ingericht. Zijn carrière zette hij voort vanuit zijn ontwerpbureau BRS Premsela Vonk dat nauw samenwerkte met de industrie. Premsela's katoenen lusjestapijt en Lotek lamp kregen eeuwigheidswaarde. Maar vooral was Premsela ook een bruggenbouwer, initiator en bestuurder die met het belang van (toegepaste) kunst en esthetiek voorop mensen bij elkaar bracht en zo nieuwe samenwerkingen initieerde. Als voorzitter van het COC verrichtte hij baanbrekend werk voor de homo-emancipatie in Nederland.

Etalage van de Bijenkorf ontworpen door Benno Premsela. Foto: Frits Lemaire, 1957 Benno Premsela Lotek lite

Etalage van de Bijenkorf ontworpen door Benno Premsela.  Foto: Frits Lemaire, 1957 Collectie stadsarchief Amsterdam

Lotek lite lamp van Benno Premsela Collectie               Edenspiekerman 

Coco Chanel

De functionele en 'less is more' ontwerpen van Premsela contrasteren met de flamboyante wereld van couturier Max Heymans. Heymans keek vooral naar Parijs, waar de couture ver voor lag op die in Nederland, en in het bijzonder naar zijn grote voorbeeld Coco Chanel. Met een twist wist hij Franse couture geschikt te maken voor de Nederlandse vrouw. Bovendien gaf hij couture in Nederland een belangrijke nieuwe status door zich als kunstenaar-couturier te profileren. Zijn autobiografie Knal (1966) waarin hij openlijk schreef over zijn travestie en 'zo-zijn', werkte taboedoorbrekend.

Hommage aan Max Heymans door Venus Veldhoen, 1997
Hommage aan Max Heymans door Venus Veldhoen, 1997

Paden doorkruist

Premsela en Heymans' paden kruisten elkaar regelmatig, ze onderhielden vriendschappelijk contact en hadden grote waardering voor elkaars talent. Hun nalatenschap is verbonden met het Joods Historisch Museum: tussen 1985-1987 gaf Premsela met zijn bureau BRS Premsela Vonk vorm aan het museum op zijn huidige locatie. Van Heymans verwierf het museum een aantal ontwerpen evenals persoonlijke stukken. In de tentoonstelling is een ruim overzicht van hun ontwerpen te zien naast persoonlijke documenten. Ook zijn er bijzonder stukken, zoals het zilveren speldenkussen van Heymans, een miniatuur prototype van een boekenmolen van Premsela en vroege schetsen uit Premsela's Nieuwe Kunstschool periode.

Tentoonstelling

Gedurende de expositie  Benno Premsela - Max Heymans. Mannen met lef en stijl organiseert het museum verschillende evenementen, zoals een moulagewedstrijd met jonge modeontwerpers die resulteert in een modeshow, een themamiddag over homo-emancipatie en voor kinderen zijn er workshops hoeden en tassen maken à la Max en Benno.

Een maquette van de Bijenkorf Een kleine impressie van de tenoontstelling 'Benno Premsela - Max Heymans. Mannen met lef en stijl'.

Bijzondere dank aan de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven die onder begeleiding van Hüsnü Yegenoglu, Jochem Groenland en Wouter Hilhorst in het kader van het project Spatial Biographies een serie van maquettes verzorgden waarvan een deel in de tentoonstelling te zien is. 

Een kleine impressie van de tentoontstelling 'Benno Premsela - Max Heymans. Mannen met lef en stijl'.

Sponsoren

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

De tentoonstelling Benno Premsela - Max Heymans. Mannen met lef en stijl is mede mogelijk gemaakt door deze sponsoren 

Will en Rita Jaeger Familie Fonds - Jonas Daniël Meijer Genootschap - Sally Berg Familie Fonds - K.F. Hein Fonds - Ankie Hak Fonds - Prof. dr. Herman Musaph Fonds - Het Blauwe Fonds - Stichting Shalom Foundation - Henk van der Meijden - R.C. Musaph-Andriesse - 
L. Polack - Solonolos BV - J.D.G. Noach - C.F.J. de Ruiter - M. Goldstoff-Loonstein - 
A.C.E. Katzenstein-Hartogs - J. Meijers - F.D. Numann - N.D. de Vries-Noach - diverse particulieren - Stichting Vrienden van het Joods Historisch Museum - TU Eindhoven

Stichting Will & Rita Jaeger Fonds - Jonas Daniël Meijer Genootschap - Sally Berg Familie Fonds - K.F. Hein Fonds - Ankie Hak Fonds - Prof. dr. Herman Musaph Fonds - Het Blauwe Fonds - Stichting Shalom Foundation - Henk van der Meijden - R.C. Musaph-Andriesse - L. Polack - Solonolos BV - J.D.G. Noach - C.F.J. de Ruiter - M. Goldstoff-Loonstein - A.C.E. Katzenstein-Hartogs - J. Meijers - F.D. Numann - N.D. de Vries-Noach - diverse particulieren - Stichting Vrienden van het Joods Historisch Museum - TU Eindhoven

De tentoonstelling 'Benno Premsela - Max Heymans. Mannen met lef en stijl' is van 14 december 2015 tot en met 26 juni 2016 te zien in het Joods Historisch Museum.

Let op: Museumkaarthouders krijgen gratis toegang tot onze locaties. Bij evenementen kan een entreebewijs vereist zijn.

Rondleidingen

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost €80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 18 personen bestaan. Voor aanvragen kunt u contact opnemen met de afdeling Sales & Evenementen: service@jck.nl of 020-5310380.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl