Historische foto's Waterlooplein  26 juli t/m 1 oktober 2006

Wolfgang Suschitzky, Waterloopleinmarkt, ca. 1934-1935Van 26 juli tot en met 1 oktober 2006 worden in de galerijen van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam historische foto's getoond van het Waterlooplein en omgeving. De foto's zijn afkomstig uit de collectie van het Joods Historisch Museum. Vorig jaar werd deze fotopresentatie ook op deze plek georganiseerd, toen in aanvulling op de JHM-tentoonstelling O, Waterlooplein... De oude Amsterdamse jodenbuurt. Er zijn onder andere foto's te zien van Wolfgang Suschitzky en Philip Mechanicus.
Suschitzky (1912), een joodse fotograaf uit Wenen, woonde halverwege de jaren dertig in Amsterdam en legde als freelance fotograaf voor een uitgeverij van prentbriefkaarten de stad vast. Kunstfotograaf en schrijver-columnist Mechanicus (1936-2005) fotografeerde in de tweede helft van de jaren vijftig het Waterlooplein en omgeving, de plek waar hij werd geboren en opgroeide.

Philip Mechanicus, Twee soldaatje spelende jongens, ca. 1956-1959. Collectie JHMDe tentoonstelling is elke dag van 11.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Gedurende de expositie bevindt zich op de binnenplaats van de Academie van Bouwkunst het museumcafé van het Joods Historisch Museum met terras. De ingang bevindt zich in de Nieuwe Amstelstraat tegenover het JHM.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl