Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek  18 november 2013 t/m 16 maart 2014

 

© Arnold Schönberg, Zelfportret / Self-Portrait, 1935.De tentoonstelling Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek zoomt in op de roerige eerste twee decennia van de twintigste eeuw. Een tijd waarin zich een ware revolutie in de kunst en muziek voltrok. Terwijl kunstenaar Wassily Kandinsky de grondslagen bereidde voor de abstracte kunst kwam componist Arnold Schönberg met een nieuw toonsysteem in de muziek. Een concert van Schönberg in 1911 in München inspireerde Kandinsky tot de vrijwel abstracte compositie Impressie III waarvan bekend is dat hij het diezelfde avond nog schilderde. En datzelfde concert was aanleiding voor Kandinsky om Schönberg uit te nodigen om te exposeren op de eerste tentoonstelling van Der Blaue Reiter.

Arnold Schönberg was een veelzijdig kunstenaar. Hij heeft zichzelf op negenjarige leeftijd viool leren spelen en is daarna uitgegroeid tot één van de meest invloedrijke componisten van de twintigste eeuw. Op dezelfde manier begon hij met tekenen en ontwerpen en mede onder invloed van zijn vriendschap met de kunstenaar Richard Gerstl ontstond een omvangrijk oeuvre dat maar weinigen kennen.

Het Joods Historisch museum toont op deze expositie een groot aantal kunstwerken en objecten van Schönberg die niet eerder in Nederland te zien waren. Zij geven een beeld van Arnold Schönberg, van zijn tijd en zijn tijdgenoten, zoals Gustav Mahler, Albert Einstein en Gabriele Münter. Natuurlijk zal werk van Kandinsky niet ontbreken!

v.l.n.r 1) © Arnold Schönberg, Blik / Gaze, 1910. Belmont Music Publishers, Pacific Palisades/CA; Courtesy Arnold Schönberg Center, Wien. C/o Pictoright Amsterdam 2013 2) © Arnold Schönberg, Begrafenis van Gustav Mahler / Funeral of Gustav Mahler, 1911. Particuliere collectie / Private Collection, USA; Courtesy Arnold Schönberg Center, Wien. C/o Pictoright Amsterdam 2013 3) © Wassilly Kandinsky, Ontwerp voor Compositie IV / Study for Composition IV, 1911. Triton Foundation. C/o Pictoright Amsterdam 2013 4) © Wassily Kandinsky, Geel centrum / Yellow Centre, 1926. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. C/o Pictoright Amsterdam 2013

Het Schrammel-Quintett v.l.n.r.: Louis Savant, Fritz Kreisler, Arnold Schönberg, Eduard Gärtner en Carl Redlich, Payerbach, Oostenrijk, ca. 1896-1900. Arnold Schönberg Center, WienElke zondag mini-concerten op de tentoonstelling

Op zondagen klinkt er live muziek op de tentoonstelling. Studenten van de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voeren zelfgeschreven composities uit, geïnspireerd op het werk van Schönberg en zijn navolgers, en de beelden van Kandinsky. Compositie, bezetting en uitvoerenden variëren per concert.
Wanneer: Elke zondag (m.u.v. 22 en 29 dec 2013 en 5 jan 2014)
Aanvang: 12.30 en 13.30 uur (op 15 december 13.15 en 14.15 uur)
Duur: ca. 20 minuten
> Bekijk onze evenementen agenda voor meer informatie

Arnold Schönberg. Leven in kunst en muziekBoek: Arnold Schönberg. Leven in kunst en muziek

Bij de expositie verschijnt het boek Arnold Schönberg. Leven in kunst en muziek. De publicatie bevat een overzicht van het werk van Schönberg en zijn tijdgenoten, en essays van conservator Edward van Voolen en componist en musicoloog Leo Samama.

Het boek is voor € 19,95 te koop in de museumshop.
Vrienden van het JHM en museumkaarthouders betalen € 17,50.

Gratis audiotour

Bij de rondleiding kunt u op verschillende punten luisteren
naar fragmenten van Schönbergs muziek. De tour bestaat uit muziekfragmenten, gekozen bij specifieke werken in de tentoonstelling. De audiotour is ook beschikbaar voor iOS en Android in de app Podcatcher Audio Guide. 

Rondleidingen

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee door de tentoonstelling en kunnen de beelden en muziek van uitgebreide context voorzien, en natuurlijk uw specifieke interesses en vragen beantwoorden. Een rondleiding van één uur kost €70,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 20 personen bestaan.
Voor aanvragen kunt u contact opnemen met de afdeling Sales & Evenementen: service@jhm.nl of 020-5310380.

Kijkopdracht Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziekKijkopdracht voor kinderen

Gedurende de tentoonstelling kunnen ook kinderen (van 10 tot en met 12) meer leren over kunst en muziek, met onze leuke en leerzame kijkopdracht. Kinderen worden uitgedaagd om dieper na te denken over de schilderijen en muziek van Schönberg, maar bijvoorbeeld ook over zijn uitvindingen. In het JHM Kindermuseum kunnen ze tevens werken aan hun eigen abstracte kunstwerk. Kinderen maken zo op hun eigen manier kennis met deze twee grote kunstenaars!

Ook is er een speciaal evenementenprogramma voor kinderen samengesteld bij de tentoonstellingen. In de ateliers gaan kinderen zelf schilderen en gaan ze op zoek naar de klank van kleur en de kleuren van klank.

> Bekijk alle kinderevenementen

De tentoonstelling wordt gesteund door:

Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl