Satellieten  21 juli t/m 8 oktober 2006

Foto's van Jonas Bendiksen

Dorpelingen verzamelen schroot van een neergestort ruimteschip, omringd door duizenden witte vlinders. Rusland, Altai, 2000Vijf jaar lang reisde de Noorse fotojournalist Jonas Bendiksen (1977) door de randgebieden van de voormalige Sovjet-Unie. Hij fotografeerde er geïsoleerde gemeenschappen die sinds de val van het sovjetrijk invulling proberen te geven aan hun onafhankelijkheid. Op een gevoelige, maar niet sentimentele manier legde de jonge fotograaf het dagelijkse leven vast van mensen op zoek naar hun bestaansrecht en identiteit.

Bendiksens foto's tonen onder andere de inwoners van de Fergana-vallei in Oezbekistan, waar moslims worden onderdrukt en genoodzaakt zijn om hun geloof in het geheim te belijden. In de joodse autonome regio Birobidzjan (ooit door Stalin opgericht) zag hij vele joden die wegtrokken naar Israël vanwege armoede en antisemitisme. Opvallend is de fotoreeks van een gebied in Kazachstan, waar de restanten van ruimtevaartuigen terechtkomen. De ene foto toont languit in een wei liggende koeien, die gestorven zijn door de ernstige milieuverontreiniging. Op een andere foto fladderen duizenden vlinders rond een wrakstuk van een raket die wordt ontmanteld.

De davidster, op een kapotte ruit van een flat gekrabbeld. Rusland, Birobidzjan, 1999.Russische toeristen aan de kust van de Zwarte Zee. Abchazië, Soechoem, 2005.

De expositie bevat verder foto's die Bendiksen maakte in de Gazastrook, voordat Israël zich daar terugtrok in 2005. Met kleurenfoto's van de Israëli's en zwartwitfoto's van de Palestijnen geeft hij een indrukwekkende beeldvergelijking van de twee bevolkingsgroepen.

Het is Bendiksens eerste solotentoonstelling in een museum.
Mets & Schilt Uitgevers geeft een gelijknamige publicatie uit (à € 39,90).

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl