Roman Vishniac (re)discovered  4 april t/m 24 augustus 2014

Zionistische jongeren bouwen een school en een smederij en brengen geleerde bouwtechnieken in praktijk, Werkdorp Nieuwesluis, Wieringermeer, 1939. © Mara Vishniac Kohn, courtesy International Center of Photography.Wereldberoemd zijn de foto's die de Russisch-Amerikaanse Roman Vishniac (1897-1990) maakte van het joodse leven in Oost-Europa vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Steven Spielberg gebruikte de iconische beelden voor zijn film Schindler's List. Lange tijd bepaalden deze foto's Vishniacs reputatie. Maar recent ontdekte foto's laten zien dat zijn werk veel meer behelst.

Vishniacs oeuvre omspant meer dan vijftig jaar en zijn onderwerpen lopen uiteen van het Berlijnse straatleven in de jaren twintig, de opkomst van de nazi's in de jaren dertig tot joodse vluchtelingen in Europa en Amerika in de jaren dertig en veertig. In Nederland fotografeerde hij in 1939 het joodse Werkdorp Nieuwesluis in de Wieringermeer.

Deze overzichtstentoonstelling laat zien dat Vishniac gerekend kan worden tot de grote meesters van de modernistische fotografie.

Plan uw bezoek |  Locatie & route |  Entreebewijs

 

Rondleidingen

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee door de tentoonstelling en kunnen de voorwerpen van context voorzien, en natuurlijk uw specifieke interesses en vragen beantwoorden. Een rondleiding van één uur kost €70,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 20 personen bestaan.
Voor aanvragen kunt u contact opnemen met de afdeling Sales & Evenementen: service@jhm.nl of 020-5310380.

Introductie conservator Maya Benton

De expositie werd samengesteld door conservator Maya Benton van het International Center of Photography in New York, waar de tentoonstelling in 2013 was te zien. In onderstaande video geeft zij een introductie op de tentoonstelling.


Foto's uit de tentoonstelling Roman Vishniac (re)discovered
De gezusters Marion, Renate en Karen Gumprecht, vluchtelingen geholpen door de National Refugee Service (NRS) en de Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), kort na hun aankomst in de Verenigde Staten, Central Park, New York, 1941. © Mara Vishniac Kohn, courtesy International Center of Photography.Ernst Kaufmann (midden) en onbekende zionistische jongeren op klompen krijgen in een steenhouwerij les in bouwtechnieken, Werkdorp Nieuwesluis, Wieringermeer, 1939. © Mara Vishniac Kohn, courtesy International Center of Photography.Jongen boven op een berg puin, Berlijn, 1947.Jongens gymmen in de sportzaal van het Jewish Community House of Bensonhurst, Brooklyn, 1949. © Mara Vishniac Kohn, courtesy International Center of Photography.David Eckstein, zeven jaar, en klasgenootjes in het cheider (joodse basisschool), Brod, ca. 1935-1938. © Mara Vishniac Kohn, courtesy International Center of Photography.Anhalter Bahnhof, het kopstation vlak bij Potsdamer Platz, Berlijn, eind jaren twintig-begin jaren dertig. © Mara Vishniac Kohn, courtesy International Center of Photography.Joodse schoolkinderen, Moekatsjeve, ca. 1935-1938. © Mara Vishniac Kohn, courtesy International Center of Photography.Bereiding van eten in een joodse gaarkeuken, Berlijn, midden tot eind jaren dertig. © Mara Vishniac Kohn, courtesy International Center of Photography.

Kijkopdracht voor kinderen 

Foto die in de studeerkamer van het JHM Kindermuseum ligt.Foto die in het atelier van het JHM Kindermuseum ligt.Voor kinderen liggen er in het JHM Kindermuseum kijkkaarten klaar met leuke opdrachten. Door de vragen te beantwoorden die op de kijkkaart staat, leren kinderen bewuster kijken naar het beeld én het verhaal achter een foto. De foto's van kinderen uit de jaren '30 staan in het atelier en de studeerkamer van het kindermuseum.

De kijkopdracht Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet is ook in de vorm van een workshop te doen.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door...

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door...De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Vishniacs dochter Mara Kohn Vishniac - die ook heeft gezorgd voor de oprichting van het Roman Vishniac Archive bij ICP - en dankzij the Andrew and Marina Lewin Family Foundation, Estanne and Martin Fawer, The David Berg Foundation, Righteous Persons Foundation, National Endowment for the Arts, Olitsky Family Foundation, the ICP Exhibitions Committee, James and Meryl Tisch, Koret Foundation, en anonieme gevers.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl