Over leven in Sarajevo  25 november 1994 t/m 29 januari 1995

foto's van Edward Serotta

Over leven in SarajevoIn 'Over leven in Sarajevo' laat Serotta zien hoe joden zich inzetten voor christenen en moslims in een stad waar zij 500 jaar lang vredig hebben samengewoond.

Sarajevo is een voorbeeld van de manier waarop een kleine joodse gemeenschap hulp kan bieden aan alle etnische en religieuze groeperingen in deze belegerde en halfverwoeste stad.

Via hun ruim honderd jaar oude welzijnsorganisatie 'La Benevolencija' zijn de weinig overgebleven joden in staat gebleken op effectieve wijze steun te verlenen aan alle inwoners van de Bosnische hoofdstad. Die hulp bestaat uit voedsel en medicijnen, een gaarkeuken, een apotheek, eerste-hulp en een eigen postkantoor en radiostation, die vaak de enige contacten met de buitenwereld vormen. Het succes van La Benevolencija is te danken aan het feit dat de joden van Sarajevo geen partij zijn in het conflict.

De fotograaf Edward Serotta geeft een indringend en ontroerend beeld van het dagelijkse leven en de activiteiten van de joodse gemeente in de door burgeroorlog geteisterde stad.

Serotta werd in 1949 in Georgia (USA) geboren en woont thans in Berlijn. In de jaren tachtig heeft hij het leven van de joden in Oost-Europa gedocumenteerd in een indrukwekkende serie foto's, die in talloze musea geëxposeerd zijn en ook als boek zijn gepubliceerd.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl