Hartelijke groeten: Berichten uit concentratiekampen  12 februari t/m 30 maart 2012

Presentatie in de mediatheek

Tekening van Ralph Prins gemaakt in Zwitserland voor Liesbeth Muller tijdens haar repatriëring, 1945Ter gelegenheid van de presentatie van het boek Hartelijke groeten op zondag 12 februari 2012 toont de mediatheek een selectie uit het materiaal waarop het boek is gebaseerd.

In het boek Hartelijke groeten, berichten uit concentratiekampen vertelt Ruth van der Meij aan de hand van dagboeken, brieven en briefkaarten het verhaal van haar grootouders, de gynaecoloog Maurits Lodewijk Muller en de arts Rebekka Muller-Wolff, en hun dochters Ina, Phil, Emmy en Liesbeth (de moeder van de auteur).

Na het vooroorlogse leven van deze Utrechtse familie te hebben belicht, gaat het boek verder met de bizarre belevenissen in Barneveld, Westerbork en Theresiënstadt.

De familie Muller op het strand bij Scheveningen, 1929Vanuit Barneveld en Westerbork schrijven de verschillende gezinsleden brieven aan het kindermeisje Adry van Beek. Vijftig jaar na de oorlog vond Adry de brieven bij toeval in haar schuurtje terug. De brieven geven een beeld van het leven in de verschillende kampen. Met de repatriëring via Zwitserland eindigt het boek. 

Bekijk hier alle brieven en briefkaarten die de familie Muller aan Adry van Beek stuurde.

NB De mediatheek is toegankelijk van maandag tot en met vrijdag, van 13.00 tot 17.00 uur.


Brief van Liesbeth Muller aan het kindermeisje Adry van Beek vanuit Barneveld, 1943

 

 

 

 

 

 

 

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl