Kenniscentrum: aanwinsten 2011-2012  1 november 2012 t/m 8 februari 2013

Leven en lot in foto's, dagboeken en brieven

Carla Simons (1903-1943) in 1926, met een gedicht van augustus 1943Persoonlijke lotgevallen van mensen zijn net zo bepalend voor de loop van de geschiedenis als grote historische gebeurtenissen. De foto's en documenten in het Joods Historisch Museum weerspiegelen de geschiedenis van Nederlandse joden dan ook op een bijzondere manier.

In de vitrine in ons Kenniscentrum is tot en met 31 januari 2013 een keuze te zien uit de aanwinsten van het afgelopen jaar. Deze vertellen bijvoorbeeld het verhaal van de in vergetelheid geraakte romanschrijfster Carla Simons, die tijdens de bezetting samen met haar Italiaanse levenspartner bijna toestemming kreeg om naar Italië te emigreren. Er was de Duitse bezetter namelijk veel aan gelegen de relatie met Italië goed te houden en   de partner van Carla, de literatuurprofessor Romano Guarnieri (1883-1955), was een invloedrijke man binnen de Italiaanse gemeenschap in Nederland. Maar de val van dictator Mussolini trok een streep door de rekening en Adolf Eichmann zelf gaf vanuit Berlijn opdracht om Carla alsnog op transport te stellen. Op 19 november 1943 werd zij in Auschwitz vermoord.

Max van Zuiden (1920-1942)Briefkaart van Max van Zuiden uit Rijkswerkkamp Ruinen, september 1942Verder is er de aandoenlijke geschiedenis van de jonge Max van Zuiden (1920-1942) die in september 1942 in een brief en een briefkaart, geschreven in het werkkamp Ruinen, aan zijn ouders verslag doet van het kampleven. Hij zal de oorlog niet overleven.

Ook het levensverhaal van Rosey E. Pool 1905-1971) is interessant. Geboren in de oude Amsterdamse jodenbuurt, groeit zij uit tot een autoriteit op het gebied Afro-Amerikaanse poëzie. Rosey E. Pool met enige Afro-Amerikaanse dichters als Margaret Burroughs, Oz Rochard Morrison en Samuel W. Allen, 1966De laatste 25 jaar van haar leven woonde ze in Londen samen met haar levenspartner Isa Isenburg. Enkele recent gekregen foto's in de vitrine gunnen ons een blik op haar leven.

Ook een tweetal dagboeken zijn momenteel  te zien, namelijk dat van Elisabeth Hakkert-Knap, die in tussen 1901 en 1906 onder andere schrijft over haar huwelijk, haar reizen en de oprichting van de bekende Rotterdamse muziekzaak Hakkert. Ook het onlangs geschonken oorlogsdagboek van Lou Evers (1927) is te zien. In dit niet zo lang geleden door hem teruggevonden dagboek zien we vanuit het perspectief van een jonge jongen hoe het net zich in bezet Nederland steeds nauwer om de  joden sluit.

 

De presentatie is te zien in de wisselvitrine in het Kenniscentrum (voorheen mediatheek). Dit is open op werkdagen van 13.00 tot 17.00 uur.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl