De 'joodse' Rembrandt  10 november 2006 t/m 4 februari 2007

Rembrandt, Portret van een man, vermoedelijk Dr. Ephraïm Bueno, paneel, 1645-1647. Rijksmuseum AmsterdamIn de afgelopen eeuwen is de romantische mythe ontstaan dat Rembrandt een speciale band met joden had. Hij zou bevriend zijn geweest met de filosoof Spinoza en rabbijn Menasse ben Israël. In zijn schilderijen zag men soms zelfs sporen van joodse mystiek (kabbala) en verwijzingen naar het jodendom. De mensen uit Rembrandts dagelijkse omgeving, de Amsterdamse jodenbuurt, zouden zijn inspiratiebron zijn geweest voor vele tekeningen en portretten. Maar klopt dit beeld? Vroeger hadden tientallen van zijn schilderijen joodse titels, maar nu is nog maar van enkele werken zeker dat het om joden of joodse onderwerpen gaat. Zelfs zijn beroemde schilderij Het joodse bruidje is onderwerp van discussie geworden: was het wel echt een joods liefdespaar?

Rembrandt, Portret van een jonge jood, ca. 1648. Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin. Foto: Jorg P. AndersIn de tentoonstelling De 'joodse' Rembrandt ontrafelt het JHM deze mythe. Uit de hele wereld worden schilderijen bij elkaar gebracht die een belangrijke rol in deze mythevorming hebben gespeeld. Zo zijn de imposante Mozes en de Tafelen der Wet en het portret van Dr. Ephraïm Bueno te zien naast het boek Piedra Gloriosa met ingebonden Rembrandt-etsen. Omringd door beeld- en geluidsfragmenten, opinies van deskundigen en animaties van de 17e-eeuwse jodenbuurt, gaat de bezoeker zelf op zoek naar de waarheid over de 'joodse' Rembrandt.

Voor deze tentoonstelling wordt, naast de entreeprijs, een toeslag gevraagd: € 2,- volwassenen; € 1,- kinderen van 13 t/m 17 jaar. Dit geldt niet voor Vrienden van het JHM (op vertoon van vriendenpas) en kinderen t/m 12 jaar.

De 'joodse' Rembrandt maakt deel uit van het kernprogramma van Rembrandt 400, het landelijke programma dat door musea en instanties is samengesteld vanwege de 400ste geboortedag van Rembrandt.

De joodse Rembrandt

Kaarten zijn nu al on line te koop via het AUB

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl