Count Your Blessings  14 februari t/m 24 mei 2010

Werk van Eliyahu Sidi

Eliyahu Sidi, uit de serie Zegenspreuken, gouache op papier, 1999, Amsterdam. Foto: JHMHet Joods Historisch Museum presenteert dit voorjaar de familietentoonstelling Count Your Blessings. Werk van Eliyahu Sidi. Op fantasierijke wijze heeft de in Israël wonende Eliyahu Sidi Hebreeuwse letters, zegespreuken, het verhaal van de uittocht uit Egypte, het Hooglied van Salomo en de Esterrol verbeeld. Door zijn verhalende schilderingen en illustraties te integreren met teksten zet hij een oude traditie voort van joodse schilders in Jeruzalem en Safed sinds het einde van de negentiende eeuw.

In zijn schilderijen gebruikt Sidi (Parijs, 1936) veel felle kleuren en platte vlakken; perspectief speelt daarbij geen rol. Hij neemt de bezoeker mee in een kleurige wereld vol humoristische details uit het dagelijkse leven. Het is alsof je met kinderlijke blik de joodse wereld van letters, gedichten, spreuken en verhalen binnentreedt. Tegelijkertijd bevatten de tekeningen een diep inzicht in en kennis van de klassieke joodse teksten. Er is een prachtig geschilderd Hebreeuws alfabet waarin piraten, kamelen en een tandarts de letters tot leven brengen. In het van erotiek zinderende Hooglied wordt de geliefde een appelboom, stroomt de honing van de heuvels en bedreigen de jakhalzen de wijngaarden.

Sidi, die voordat hij zich op de kunst toelegde een kudde geiten en een zuivelbedrijf had, laat dieren vaak een rol spelen in zijn schilderingen. Zo is er een tekening over Joods Nieuwjaar waarop een geit staat met één hoorn tegenover een man, die de tweede hoorn als sjofar gebruikt. Ook is er een zwarte kat die steeds terugkomt in Sidi's werk. Kinderen kunnen het spoor van deze kat volgen en kijk- en tekenopdrachten uitvoeren op de tentoonstelling.

Count Your Blessings op Ratatouille TV, 17 maart 2010


Behalve in het Prentenkabinet van het JHM zijn werken van Eliyahu Sidi te zien in het Mikwe, de Grote Synagoge en het JHM Kindermuseum.

Sidi heeft recent geëxposeerd in Beit Avi Chai, Jeruzalem, Museum Ein Harod, Ein Harod en in The Jewish Cultural Center (JCC) in New York.

Tijdens de tentoonstellingsperiode wordt in het JHM door middel van evenementen aandacht besteed aan de joodse feestdagen, waaronder een groot Poeriemfeest dat op zondag 28 februari de gehele dag plaatsvindt.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl