Beeldenroute Ida Kleiterp  27 juni t/m 30 november 2008

Ida Kleiterp, Drie Aartsmoeders, marmer, 2008In het hele JHM wordt tot en met 30 november 2008 werk van beeldhouwer Ida Kleiterp tentoongesteld.

Een belangrijk onderdeel in de beeldenroute is Mercy Seat/Verzoendeksel, dat zijn plek in het mikwe krijgt. Het kunstwerk is gebaseerd op de beschrijving in de Tora van de Ark van het Verbond als houder van de verbondsteksten. Bij het Verzoendeksel is het kunstenaarsboek te zien dat Kleiterp bij haar eigen verzoening met het leven, met haarzelf en met de wereld heeft aangelegd. Deze installatie is een samenwerking van Ida Kleiterp (beeld), Erik Langhout (geluid) en Tamarah Benima (tekst) en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Andere beelden zijn onder andere De Roos van Jericho, De Toren van Babel en Drie Aartsmoeders, gehakt uit respectievelijk arduin, graniet en marmer. Kleiterps interesse voor contrast komt in dit werk goed naar voren, want elke steen is anders afgewerkt: de ene is glad gepolijst, de andere heeft nog beitelsporen.

Ze zegt over haar beelden: 'In deze werken verdiep ik mij en onderzoek ik aspecten van mijn joodse identiteit. Vragen als: Hoe leef ik als joodse vrouw in Nederland, in een multiculturele stad? Wat zijn de verschillen tussen mij en de anderen? Wat veroorzaakt een conflict en spanningen? Maar ook, wat is de winst van die confrontatie? Mijn uitgangspunt is altijd een aan mezelf gestelde vraag. Die vraag of het antwoord werk ik verder uit in een object. Het eindresultaat is voor iedereen zichtbaar.'

In de beeldenroute is ook een filmportret van Ida Kleiterp opgenomen, gemaakt door Paul van den Bos.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl