Wisselvitrine: Nieuwe aanwinsten in het JHM  29 juli t/m 22 september 2013

Portret van Lion Schulman - David SchulmanVanaf 29 juli tot en met 22 september 2013 presenteert het Joods Historisch Museum in de wisselvitrine een keuze uit de aanwinsten van de afgelopen 2 jaar. In deze tijdelijke opstelling laat het museum enkele van de meest bijzondere of belangwekkende schenkingen en aankopen zien. Het zijn objecten met bijzondere verhalen. Tevens toont de selectie de diversiteit van de voorwerpen die het JHM verzamelt en hoe uiteenlopend de manieren zijn waarop de voorwerpen in het museum terechtkomen.

De opstelling in de vitrine omvat elf objecten uit onze collectie, waaronder het Portret van Lion Schulman (1851-1943) door David Schulman (1881-1966). Het schilderij werd dit jaar geschonken door dhr. L.C. Keers.
Lion Schulman was een landschapsschilder van de Romantische School. Daarnaast had hij een kunsthandel, eerst in Rotterdam en later in Hilversum. Zijn zoon David wijdde zich eveneens aan de schilderkunst. David wist tijdens de bezetting uit Westerbork te ontsnappen, maar Lion overleefde de oorlog niet.

Stage design for Circus Van Leer - Gerard Hordijk Het schilderij Stage design for Circus Van Leer van Gerard Hordijk (1899-1958) is aangekocht met steun van de Stichting Vrienden van het JHM tijdens het jaarlijks bezoek aan de PAN Amsterdam, november 2012. Hordijk schilderde deze aquarel in opdracht van de joodse zakenman en circusliefhebber Bernard van Leer (1883-1958).
Van Leer verkocht in de oorlog, onder dwang en voor een schijntje, zijn amateurcircus Circus Kavaljosaan aan de Duitsers. In ruil daarvoor kreeg hij een visum voor de Verenigde Staten. Begeleid door de Gestapo reisde hij in 1941 met zijn familie, circuspersoneel en acht paarden naar Spanje. Berooid bereikte hij New York. Daar ontmoette hij de schilder Hordijk, die hij vroeg om Circus Kavaljos op z'n Amerikaans te restylen. De aquarel is hiervan het sprankelende bewijs. Desondanks ging het circus in 1943 failliet. Na de oorlog bouwde Van Leer zijn bedrijf weer op en begon hij opnieuw met zijn circus. In 1958, na zijn dood, werd zijn vermogen ondergebracht in de Bernard van Leer Foundation, die nog steeds liefdadigheidsprojecten ondersteunt.

Stalenboek - Firma N.J. Menko N.V., EnschedeIn de vitrine ligt een collectie- en stalenboek met de Spring and Summer Collection 1959 van N.J. Menko N.V. uit Enschede. De grote textielfabriek was van 1854 tot 1967 in handen van de joodse familie Menko. Het boek presenteert stoffen als Meronyl ('for dances and dreamlike boulevard evenings'), Sakini en Amigo. De modefoto's zijn gemaakt door Paul Huf (1924-2002), een van de meest succesvolle fotografen van Nederland. In de jaren vijftig werkte hij voor grote opdrachtgevers als KLM en Philips. Voor het biermerk Grolsch fotografeerde hij vanaf 1957 de beroemde campagne 'Vakmanschap is meesterschap'. Huf was tevens een veelgevraagd portretfotograaf. Het boek is aangekocht met steun van de BankGiro Loterij in 2012. 

Bekijk deze en de acht andere objecten in de wisselvitrine van het Joods Historisch Museum.
De presentatie is nog te zien tot en met 22 september 2013.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl