Etty Hillesum  15 januari t/m 24 april 2014

Vitrine in kader van Etty Hillesum-jaar

Etty Hillesum, ca. 1940, collectie Joods Historisch Museum

Etty Hillesum ( Middelburg 1914-Auschwitz 1943) is bekend door de dagboeken die ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Hollandsche Schouwburg heeft ter gelegenheid van Hillesums honderdste geboortedag een vitrine ingericht met een aantal van de originele geschriften, foto's, intieme briefjes en één van haar laatste briefkaarten, uit de collectie van het Joods Historisch Museum.

De vitrine is van 15 januari tot en met 24 april te zien in de Hollandsche Schouwburg. Bekijk de actuele openingstijden.

Dagboek
Etty Hillesum begon in 1941 met het schrijven van haar dagboek - een stapeltje eenvoudige schriftjes - waarin ze zich wilde uiten vanwege innerlijke ontwikkelingen. Naarmate de oorlog vorderde en het haar duidelijk werd dat de nazi's uit waren op de vernietiging van de joden, schreef ze ook over hele andere onderwerpen. De schriftjes werden na de oorlog gebundeld en uitgegeven. Sindsdien zijn er wereldwijd meer dan 750.000 exemplaren van verkocht.

Etty Hillesum jaar

Woensdag 15 januari is het honderd jaar geleden dat Etty Hillesum werd geboren. Gedurende het hele jaar worden er vele activiteiten rondom Etty Hillesum georganiseerd, zoals lezingen, workshops, boekpresentaties en een schrijfwedstrijd. Informatie hierover staat op de website 100jaarEttyHillesum.nl.

Achterzijde van een aan Christine van Nooten gestuurde briefkaart collectie Joods Historisch MuseumThemawebsite Etty Hillesum
Tegelijk met deze presentatie lanceert het Joods Historisch Museum een uitgebreide themasite over Hillesums leven. Deze pagina's vertellen u over de collectie van het museum, over het leven van Etty Hillesum, haar familie en vrienden. Daarnaast komt een aantal aspecten aan bod zoals de betekenis van de Tweede Wereldoorlog, de Joodse Raad, het joods-zijn, haar schrijverschap.

Briefkaart in tentoonstellingen 100 voorwerpen
Zeer recentelijk heeft het Joods Historisch Museum de allerlaatste briefkaart verworven die Etty Hillesum aan haar vriendin Christine van Nooten schreef. Ze heeft deze kaart nog uit de trein kunnen gooien toen ze naar Auschwitz werd gedeporteerd. De kaart wordt binnenkort getoond in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal.

Laat je inspireren!

Wat roepen de teksten van Etty Hillesum bij jou op? Laat je inspireren en upload je filmpje, toneelstukje, muziekje of andere creatieve uitspatting voor 15 april 2014. De makers van de meest bijzondere inzendingen mogen hun inzending presenteren op 8 mei 2014 aan een publiek in de Hollandsche Schouwburg. Grijp je kans en upload je inzending via Facebook. Download de lesbrief voor middelbare scholieren voor meer informatie.

Etty Hillesum, ca 1937-1938, door B. Meylink, collectie Joods Historisch Museum Voorzijde van een aan Christine van Nooten gestuurde briefkaart, collectie Joods Historisch Museum
Links: Etty Hillesum, ca 1937-1938, door B. Meylink, collectie Joods Historisch Museum
Rechts: Voorzijde van een aan Christine van Nooten gestuurde briefkaart, collectie Joods Historisch Museum


 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl