Film: Enkele reis

Educatieve film in de Hollandsche Schouwburg

enkelereisDe educatieve film Enkele reis. Zestien maanden deportatie uit de Hollandsche Schouwburg beschrijft de periode van 20 juli 1942 tot 19 november 1943 toen het gebouw als verzamel- en deportatieplaats voor joden functioneerde.

Naast foto's, dagboeken en documenten en filmbeelden is dit de eerste productie waarbij nadrukkelijk ook ooggetuigen aan het woord zijn. De recent ontsloten 2000 Getuigen Vertellen, onderdeel van het Shoah Visual History Archive, bleek een rijke collectie van herinneringen over juist deze zestien maanden. Deze collectie kwam tot stand met dank aan Steven Spielberg. De beelden worden begeleid door muziek van joodse componisten, waarvan een aantal ook via de Hollandsche Schouwburg werden gedeporteerd.

De film gaat in première op een moment dat heel ons land weer stil staat bij de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Uit het publieke debat blijkt steeds weer dat herinneringen en herdenken veel emoties losmaken in ons land. Het Joods Cultureel Kwartier draagt bij aan dit debat door herdenken interactief, persoonlijk en daar waar mensen woonden beschikbaar te maken. De Hollandsche Schouwburg zal zich ontwikkelen tot het Nationale Sjoa Museum en Centrum.

Bekijk een fragment van de film:

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl