Persoonlijk verhaal van Lous Steenhuis-Hoepelman in de vitrine  19 september 2013 t/m 6 januari 2014

Foto uit privécollectie Lous Steenhuis-HoepelmanDe thema vitrine in de Hollandsche Schouburg is ingericht met een persoonlijk verhaal, het verhaal van Lous Steenhuis-Hoepelman die in 1941 in een Amsterdams joods gezin wordt geboren. 

Lous Steenhuis-Hoepelman (Amsterdam , 16 mei 1941)

Lous wordt geboren in het joodse gezin van Roza (Ro) Kwieser en Louis (Lou) Hoepelman. Beiden zijn in de jaren dertig lid van de communistische partij en weten dat het Nationaal Socialisme in Duitsland niet veel goeds zal brengen, zeker niet voor joden. Al aan het begin van de bezetting sluiten ze zich aan bij het verzet. Ze zijn onder andere betrokken bij het drukken en verspreiden van het illegale blad De Waarheid en   pamfletten voor de Februaristaking. In 1941 wordt het voor hen gevaarlijk en duiken ze onder. Op hun onderduikadres zetten Ro en Lou het verzetswerk voort. De kleine Lous wordt ondergebracht bij haar oom Saam Hoepelman en zijn vrouw, in Bussum. Haar vader wordt opgepakt en via Westerbork op12 december 1942 naar hetconcentratie-en vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd, waar  hij op 28 februari 1943 wordt vermoord.

Foto uit privécollectie Lous Steenhuis-HoepelmanIn de loop van 1943 wordt het bij haar oom te gevaarlijk. Saam is gemengd gehuwd en ook gemengd gehuwde joden lopen gevaar. Hij duikt onder en Lous wordt door haar moeder naar een adres in Amsterdam gebracht. Dan gaat het fout. Lous wordt verraden en overgebracht naar de gevangenis op de Weteringschans. In juli 1944 komt zij aan in doorgangskamp Westerbork. Omdat er twijfel is over Lous' identiteit wordt ze geregistreerd als Unbekanntes Kind en ondergebracht in het weeshuis . Op 13 september 1944 vertrekt uit Westerbork het laatste transport, met als bestemming het concentratiekamp Bergen-Belsen. Onder de 279 joden bevinden zich vijftig 'onbekende kinderen'. In dit kamp worden de kinderen in een speciale barak ondergebracht. Twee maanden later volgt transport naar concentratiekamp Theresienstadt en opnieuw komen zij in een weeshuis terecht. Als in mei 1945 het kamp wordt bevrijd, blijken op één na alle vijftig kinderen de oorlog te hebben overleefd. Alleen Henriëtte Hamburger, een baby van negen maanden, overleed tijdens de deportatie naar Bergen-Belsen.

Terug in Nederland vindt Lous haar moeder terug. Lous heeft bronchitis, schurft en een dubbele longontsteking. Op aanraden van het Nederlands Rode Kruis wordt zij, vier jaar oud, voor een jaar naar een herstellingsoord in Zwitserland gestuurd. 'Wéér op transport, wéér ontworteld, wéér geen warmte van een hecht gezin…', zegt ze daar veel later zelf over.

Lous is getrouwd, moeder van een zoon en een dochter en grootmoeder.

Mies

In het Westerbork krijgt Lous een gebreide pop. Als op 13 september 1944 de 'onbekende kinderen' op transport moeten, neemt de kleine Lous haar pop mee. Pas na de oorlog geeft zij haar pop een naam, Mies. Ze is zich niet bewust van de speciale band met haar pop; Mies is er gewoon. In mei 2006 besluit Lous de nieuwe tentoonstelling in het Nederlands paviljoen in Auschwitz te gaan bekijken. Zonder dat ze precies weet waarom besluit ze Mies mee te nemen. 'Mies, jij mag mee naar Auschwitz en ook weer mee terug.'

Het prinsesje dat de oorlog overleefde

Lous is gastspreker op scholen. 'Door mijn verhaal te vertellen op scholen hoop ik jonge mensen ervan te overtuigen waar pesten, onverdraagzaamheid, discriminatie en antisemitisme toe kunnen leiden.' In 2013 wordt Lous uitgenodigd op de W. A. Visser 't Hooftschool in Osdorp (Amsterdam). De leerlingen zijn erg onder de indruk van haar verhaal. Als Marrit de Jong, leerkracht van groep 8, vraagt of Lous haar verhaal ook heeft opgetekend, komt er een sprookje te voorschijn: Het prinsesje dat de oorlog overleefde. Na het voorlezen besluiten de leerlingen het sprookje te illustreren.

De leerlingen van de school:

piratenschip 12 13 aangepast

Foto's: Privécollectie Lous Steenhuis-Hoepelman.

 

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl