Auschwitz Nu  26 januari t/m 31 mei 2010

Drie Generaties verder

Laatste blik. Foto: Alexander DavidVijfenzestig jaar na de bevrijding van Auschwitz is in de Hollandsche Schouwburg de multimediale presentatie Auschwitz nu. Drie Generaties verder te zien. Het is het verslag van de reis die Judith Belinfante (1943, oud-directeur Joods Historisch Museum) en haar zoon Alexander David Jansen (1977) naar deze plek maakten en is een eerbetoon aan hun vermoorde voorouders. In teksten en foto's schetsen zij hun persoonlijke confrontatie met het verleden en het nu. Auschwitz nu wordt ook op het voormalig kampterrein bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork gepresenteerd.

Op 28 oktober 1944 werden David Eduard Belinfante (Den Haag, 1875) en Judith Belinfante-Mendes da Costa (Amsterdam, 1881) met het allerlaatste transport weggevoerd van Theresienstadt (Terezín, Tsjechië) naar Auschwitz (Oswiecim, Polen). Eduard overleed onderweg, zijn vrouw Judith werd na aankomst op 30 oktober 1944 vergast. In juni 2009 maakten kleindochter Judith Belinfante en achterkleinzoon Alexander David diezelfde reis - een eerbetoon aan hun voorouders om hun een plek terug te geven in de familiegeschiedenis. Een plek die lange tijd was stilgezwegen vanwege het te pijnlijke en onvoorstelbare verleden.

De presentatie Auschwitz nu bestaat uit woord en beeld. De korte, intense teksten van Judith Belinfante gaan over de slachtoffers en de sporen die nog aan hun aanwezigheid doen denken. De foto's van Alexander David lijken daarentegen een afstand te suggereren en tonen een 'schuldig' landschap dat de herinnering aan het verleden in zich heeft opgenomen.

Auschwitz nu
(Nederlands/Engels) was vanaf 26 januari t/m 31 mei 2010 (dagelijks en doorlopend) te zien in de entreehal van de Hollandsche Schouwburg en is onder dezelfde titel, in complete vorm, als boek verschenen (verkrijgbaar in de Hollandsche Schouwburg en de Museumshop van het Joods Historisch Museum). Op het voormalig kampterrein bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork werd een keuze uit de teksten en foto's van Auschwitz nu tentoongesteld. De teksten en vijf panoramafoto's met een totale lengte van bijna vijfentwintig meter stonden bij de ingang van het kampterrein opgesteld en waren eveneens van 26 januari t/m 31 mei 2010 te bezoeken.

Auschwitz nu. Drie generaties verder
Door Judith Belinfante en Alexander David
96 blz., 45 kleurenfoto's
ISBN 978-90-802029-5-5
€ 24,95

Bekijk hier de multimediale presentatie Auschwitz nu. Drie generaties verder.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl