Unieke ontmoeting tussen Schönberg en Kandinsky  5 november 2013

Tentoonstelling: Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek

Arnold Schönberg is één van de meest invloedrijke componisten van de twintigste eeuw. Dat hij ook beeldende kunst maakte is minder bekend. Een van zijn inspirators was Wassily Kandinsky. Andersom inspireerde Schönberg Kandinsky ook. Het Joods Historisch Museum brengt van 17 november 2013 tot en met 16 maart 2014 een tentoonstelling over deze artistieke revolutionairen, die de kunstwereld voorgoed hebben beïnvloed.

In het begin van de twintigste eeuw voltrok zich ook in Wenen in de kunst- en muziekwereld een revolutie. Arnold Schönberg (1874-1951) veroorzaakte met zijn composities de ene rel na de andere. Hij inspireerde Wassily Kandinsky (1866-1944), die de grondslagen ontwikkelde voor de abstracte kunst. Beide artiesten maakten veel los bij elkaar. Een concert van Schönberg in 1911 in München inspireerde Kandinsky diezelfde avond nog tot zijn compositie Impressie III. Hij schreef aan Schönberg: 'het eigen leven van de individuele stemmen in uw composities, dat is precies wat ik ook probeer te vinden in mijn schilderijen.' Het concert was voor Kandinsky ook aanleiding om Schönberg uit te nodigen te komen exposeren op de eerste tentoonstelling van Der Blaue Reiter.

Arnold Schönberg leerde zichzelf op negenjarige leeftijd viool spelen en groeide uit tot één van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. Op dezelfde manier begon hij met tekenen en ontwerpen en mede onder invloed van zijn vriendschap met de kunstenaars Richard Gerstl en Wassily Kandinsky ontstond een omvangrijk oeuvre dat maar weinigen kennen.

De expositie Schönberg & Kandinsky. Tegendraads in kunst en muziek geeft een beeld van het werk en leven van Schönberg en van zijn tijd en tijdgenoten. Het Joods Historisch Museum toont een groot aantal kunstwerken en objecten van Schönberg die niet eerder in Nederland te zien waren. Daarnaast is er werk van Kandinsky en Gerstl, en komen andere bekende namen langs, zoals Gabriele Münter, Gustav Mahler en Egon Schiele. Muziek en beeld zorgen voor een spannende wisselwerking. Op beeldschermen worden fragmenten van Schönbergs opera's vertoond en een introductiefilm laat de grillige levensloop van Schönberg en zijn vele vrienden en vijanden zien. Verder is er een speciale audiotour, die is samengesteld door schrijver en componist Elmer Schönberger.

Tegelijk met de expositie loopt het project 6x7 van het ensemble Asko|Schönberg: studenten van de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag schrijven een stuk geïnspireerd op Schönbergs werk. Elke zondagmiddag om 12.30 en 13.30 uur voert een student zo'n compositie uit op de tentoonstelling (behalve tijdens de kerstvakantie). ASKO|Schönberg brengt op 12 maart 2014 zes van de composities ten gehore in de Portugese Synagoge.

Bij de expositie verschijnt de publicatie Arnold Schönberg. Leven in kunst en muziek met hierin een overzicht van het werk van Schönberg en zijn tijdgenoten en met essays van conservator Edward van Voolen en componist en musicoloog Leo Samama.

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie kunt u contact opnemen met:
Joods Historisch Museum, afdeling marketing & communicatie, Barbara Reuten
020-5310370 / communicatie@jhm.nl / www.jhm.nl

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl