Zoektocht naar judaïca  19 oktober 2011

Lezing over de roof van joodse ceremoniële objecten in Nederland tijdens WOII

Door Julie-Marthe Cohen
Woensdag 19 oktober 2011, 11.00 uur


Ruim twee jaar werkte
Julie-Marthe Cohen, conservator van het Joods Historisch Museum, aan de publicatie Neglected Witnesses. The Fate of Jewish Ceremonial Objects During the Second World War and After. In het boek schrijven museumprofessionals uit Amsterdam, Wenen, Praag, Boedapest, Frankfurt, Warschau en Los Angeles over de nazi-roof van ceremoniële voorwerpen in een aantal Europese landen en over hun naoorlogse verspreiding over de wereld. Tot nu toe stond vooral geroofde kunst in de belangstelling. In de publicatie en lezing van Cohen wordt de focus voor het eerst verlegd naar geroofde religieuze gebruiksvoorwerpen.

In Nederland werden tijdens de Tweede Wereldoorlog joodse bezittingen op grote schaal door de bezetter geplunderd. Niet alleen persoonlijke eigendommen werden afgenomen, ook synagogen en het Joods Historisch Museum werden leeggeroofd. Julie-Marthe Cohen heeft zich met name het lot van de judaïca aangetrokken: rituele voorwerpen die nodig zijn voor de uitvoering van de dienst en de joodse feestdagen, zoals toramantels en chanoekalampen.

Cohen laat in haar lezing zien dat de Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), de organisatie die zich bezighield met de roof van joodse cultuurgoederen, minder belangstelling had voor ceremoniële voorwerpen dan voor joodse boeken, en die dan ook niet doelgericht heeft geroofd. Uit haar onderzoek blijkt ook dat de zoektocht naar de verdwenen objecten na de oorlog vooral door de joodse gemeenschap zelf is uitgevoerd, zonder structurele steun van de overheid. Cohen zal haar verhaal toelichten met diverse afbeeldingen. De lezing vindt plaats voorafgaand aan een internationaal symposium in het Joods Historisch Museum over de roof van joodse cultuurgoederen en de rol van de ERR.

Datum: Woensdag 19 oktober 2011, 11.00 uur
Locatie: Auditorium, Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Entree: gratis op vertoon van JHM entreebewijs
Reserveren: E Communicatie of T (020) 5 310 372

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie kunt u contact opnemen met:
Afdeling Marketing & Communicatie
T 020 5 310 370
E Communicatie

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl