Joods Historisch Museum educatief partner van theatervoorstelling ANNE  24 april 2014

Vanaf 8 mei 2014

Het Joods Historisch Museum (JHM) is educatief partner van Theater Amsterdam en heeft voor de bezoekers van de theatervoorstelling ANNE een educatief programma met workshops ontwikkeld.

Theater Amsterdam wil het door hen gebrachte nieuwe toneelstuk over Anne Frank in een bredere, joodse context plaatsen door het publiek de kans te geven kennis te nemen van het jodendom. In de voorstelling wordt het verhaal van Anne Frank verteld en in het JHM kunnen bezoekers meer te weten komen over joodse cultuur, traditie en geschiedenis.

Zowel het JHM als de theatervoorstelling ANNE dragen bij aan de kennis over het joodse culturele erfgoed én het nationale erfgoed. Het JHM streeft naar bewustwording van aan de joodse cultuur en geschiedenis gerelateerde thema's. De producent Imagine Nation wil met de theatervoorstelling het verhaal van een getalenteerde schrijfster in wording op een eigentijdse manieronder de aandacht brengen.

Joods Historisch Museum
Het Joods Historisch Museum, onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier, toont vierhonderd jaar joods Nederland, van de Gouden Eeuw tot nu. Bezoekers ontdekken in het museum het complete verhaal van traditie en vernieuwing,vervolging en vrijheid, en ook van het dagelijks leven. Met kleine en grote verhalen van onbekende én bekende mensen als Spinoza, Max Tailleur en Anne Frank krijgt joods Nederland hier en in het nabijgelegen monument de Hollandsche Schouwburg een gezicht.

Theatervoorstelling ANNE
ANNE is een theatervoorstelling over het leven van Anne Frank. We zien niet alleen de twee lange jaren die Anne met haar familie en de overige onderduikers in het Achterhuis doorbracht, maar wat ook daarvoor en daarna gebeurde. In een levensgroot decor komen Annes woorden, die zo treffend de spanning en tragiek van haar bestaan weergeven, tot leven. Zo ervaren we hoe een eenzaam meisje tegen alle verdrukking in opgroeit tot jonge vrouw en getalenteerd schrijfster. ANNE is de eerste theatervoorstelling over Anne Frank die is gebaseerd op alle versies van haar dagboeken, zowel de ongecensureerde als de door Anne zelf bewerkte versie.

ANNE is geschreven door Jessica Durlacher en Leon de Winter op initiatief van het, door Otto Frank opgerichte, Anne Frank Fonds Basel. Theater Amsterdam is speciaal voor ANNE gebouwd. De wereldpremière van ANNE is 8 mei 2014 en dit valt samen met de officiële opening van het theater. Het project wordt gerealiseerd door Imagine Nation, het internationale mediabedrijf van Kees Abrahams en Robin de Levita. De theatervoorstelling wordt geproduceerd in samenwerking met het Nationale Toneel. Theu Boermans heeft het artistiek leiderschap vanuit zijn functie als creatief directeur van het Nationale Toneel.

Adres Theater Amsterdam
Danzigerkade 5/Westpoortnr. 2036, 1013 AP Amsterdam

Websites
www.theateramsterdam.nl
www.jhm.nl/ANNE


NOOT NIET VOOR PUBLICATIE
Voor meer informatie, beeldmateriaal en/of interviews:
Persagent Priscilla Wattimena, Theater Amsterdam/ANNE Telefoon: 00 31 6 1424 5975 E-mail:
pwattimena@theateramsterdam.nl

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl