Joods Historisch Museum haalt fotocollectie Howard Greenberg naar Nederland  3 juli 2014

Tentoonstelling van 11 september 2014 t/m 11 januari 2015 te zien.

Na groot succes in Lausanne, Parijs en Boedapest presenteert het Joods Historisch Museum van 11 september 2014 tot en met 11 januari 2015 de tentoonstelling Masterpieces from the Howard Greenberg Collection. Zo'n honderdvijftig foto's uit de privéverzameling van de New Yorkse galeriehouder Howard Greenberg zullen te zien zijn. Het gaat om een collectie met iconen van beroemde fotografen als Henri Cartier-Bresson, Edward Steichen, Robert Frank, Walker Evans en Dorothea Lange, maar ook met topstukken van minder bekende fotografen als Consuelo Kanaga en Jerome Liebling.

Howard Greenberg heeft een gevestigde naam als handelaar, maar zijn passie voor verzamelen is minder bekend. Hij bouwde zijn collectie, die bestaat uit meer dan vijfhonderd foto's, in de afgelopen dertig jaar geleidelijk aan op. Zowel zijn persoonlijke liefde of fascinatie voor een bepaalde foto als ook de kwaliteit of de bijzondere geschiedenis van de afdruk zijn voor hem bepalend bij een aankoop. Zijn verzameling kenmerkt zich door de hoge kwaliteit van de afdrukken - Greenberg wachtte vaak jarenlang totdat de gedroomde afdruk op de markt kwam.

De galerie van Howard Greenberg in Manhattan behoort tot de grootste en meest prestigieuze fotogaleries ter wereld. Greenberg staat bekend om zijn gedreven passie voor de fotografie, zijn grote vakkennis, zijn netwerk in de internationale fotografie-scene en de persoonlijke band met vele fotografen of hun nabestaanden. Met zijn scherpe instinct voor fotografische kwaliteit leverde hij onder meer een cruciale bijdrage aan de herontdekking van de naoorlogse straatfotografen van de zogenaamde New York School, onder wie Saul Leiter, van wie het Joods Historisch Museum in 2011 een tentoonstelling had.

De verzameling bevat behalve vele iconische foto's van beroemde fotografen ook meesterwerken van minder bekende makers. De mate van bekendheid van de fotograaf speelt bij Greenberg een minder grote rol. Een diversiteit van fotografische genres en stromingen in Europa en Amerika is vertegenwoordigd, met als zwaartepunten de New York School en het Tsjechische modernisme van de jaren twintig en dertig. In zijn geheel biedt de collectie van Greenberg een breed overzicht van de westerse fotografiegeschiedenis van de afgelopen eeuw.

De tentoonstelling is samengesteld door het Musée de l'Elysée in Lausanne in samenwerking met de Fondation Henri Cartier-Bresson te Parijs. Bij Uitgeverij Steidl verschijnt de Engelstalige publicatie Howard Greenberg Collection.

Voor beeldmateriaal en/of meer informatie kunt u contact opnemen met:
Joods Historisch Museum, afdeling marketing & communicatie, Barbara Reuten
020-5310370 / communicatie@jhm.nl / www.jhm.nl

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl