Cohen blijft langer in het JHM  21 februari 2012

Tentoonstelling 'Mijn naam is Cohen' verlengd

Horace Cohen. Foto door Daniel CohenDe tentoonstelling Mijn naam is Cohen in het Joods Historisch Museum is wegens succes verlengd tot en met 15 april 2012. In deze expositie, gemaakt door fotograaf Daniel Cohen (1979) en Vrij Nederland-journalist Mischa Cohen (1957), staat de vraag centraal in hoeverre iemands identiteit en imago bepaald worden door iets toevalligs als een achternaam.

Voor de tentoonstelling werden vijfentwintig Amsterdamse 'Cohennen' gevraagd naar hun ervaringen, emoties en meningen rond hun achternaam. Weinig namen zetten zo'n stempel op de dragers ervan als de naam 'Cohen'. In de verscheidenheid van verhalen komt één punt sterk naar voren: deze Cohennen hebben een scherp oog ontwikkeld voor het gevaar van stereotyperingen. De tentoonstelling combineert fotoportretten met fragmenten uit de interviews.

11 maart Gallery talk en documentaire

Op 11 maart houden Mischa Cohen en Daniel Cohen een gallery talk bij de tentoonstelling Mijn naam is Cohen. Centraal staat daarbij het thema van de tentoonstelling: de invloed van een betekenisvolle achternaam op iemands identiteit in diens eigen ogen en in de perceptie van anderen. Vervolgens wordt de documentaire Et leur nom, ils l'ont changé (2008) van psychoanalytica Céline Masson vertoond. In deze documentaire vertellen Asjkenazische joden over hun naamsverandering na de sjoa, vaak uit angst voor antisemitisme.

De tentoonstelling is nu t/m 15 april te zien in het Prentenkabinet van het Joods Historisch Museum. Voor meer informatie bezoek de website www.jhm.nl/cohen of www.mijnnaamiscohen.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Moncef Beekhof, hoofd Marketing & Communicatie
T 020 5 310 371
E Moncef Beekhof

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl