Uniek document over de Hollandsche Schouwburg  5 oktober 2006

Dvd Geen voorstelling van te maken

Op donderdag 12 oktober a.s. presenteert de Hollandsche Schouwburg de nieuwe dvd Geen voorstelling van te maken. Overlevenden en ooggetuigen vertellen op deze dvd hun persoonlijke verhaal over de Hollandsche Schouwburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. De dvd is ontwikkeld door Scripthouse B.V. en de Hollandsche Schouwburg.

Op de dvd staan recent opgenomen gesprekken met overlevenden, tezamen met fragmenten uit de duizend Nederlandse interviews van de USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education (in 1994 opgericht door Steven Spielberg, een jaar na de voltooiing van zijn film Schindler's List). De in historisch perspectief geplaatste interviews maken de dvd Geen voorstelling van te maken tot een uniek document met een enorme rijkdom aan nieuwe informatie over deze voormalige deportatieplaats, de Hollandsche Schouwburg.

De dvd-presentatie wordt ingeleid door prof. dr. Selma Leydesdorff, hoogleraar Oral History en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is o.a. de auteur van De mensen en de woorden, geschiedenis op basis van verhalen en schrijft momenteel de geschiedenis van de vrouwen van Srebrenica. Verder werkte ze mee aan projecten als het Mauthausen Survivors Documentation Project en het Forced Labour Documentation Project. Ze is internationaal bekend op het gebied van 'oral history'.

De dvd Geen voorstelling van te maken zal te zien zijn in de permanente tentoonstelling in de Hollandsche Schouwburg. Ook zal de dvd deel uitmaken van het educatieve programma van de Hollandsche Schouwburg. Speciaal voor het onderwijs is een gratis brochure met lessuggesties beschikbaar. De dvd is voor € 15 te koop in de Hollandsche Schouwburg en in de JHM Museumshop.

In 1942 en 1943 was de Hollandsche Schouwburg het gedwongen verzamelpunt van vele duizenden joden uit Amsterdam en omstreken, voordat zij naar Kamp Westerbork en Kamp Vught werden gedeporteerd. In totaal werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 104.000 Nederlandse joden vermoord. De Hollandsche Schouwburg is tegenwoordig een rijksmonument.

jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl