Tweeduizend Getuigen Vertellen  9 juni 2010

Joods Historisch Museum maakt Oral History toegankelijk

De persoonlijke verhalen van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, maken vaak diepe indruk. Deze oral history vastleggen is belangrijk, zodat toekomstige generaties zich blijvend een beeld kunnen vormen van de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Het Joods Historisch Museum maakt deze verhalen nu toegankelijk voor onderzoekers en belangstellenden. 

Tweeduizend Getuigen Vertellen
Het Joods Historisch Museum (JHM) heeft in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog 2000 interviews uit het archief van het USC Shoah Foundation Institute doorzoekbaar gemaakt voor publiek. Dit archief bevat 52.000 interviews met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn op initiatief van Steven Spielberg in 1995-1998 vastgelegd. Het JHM heeft uit dit archief 2000 interviews uitgekozen die een relatie hebben met Nederland. Ruim duizend interviews zijn in Nederland opgenomen. Dit zijn verhalen van Nederlandse joden, Jehova's getuigen en verzetsmensen. De andere duizend zijn interviews met Nederlandse joden die naar Israël, de Verenigde Staten, en andere landen geëmigreerd zijn, maar ook met Duitse vluchtelingen die soms jaren in Nederland hebben gewoond, verzetsmensen en bevrijders.

De interviews van Tweeduizend Getuigen Vertellen zijn te bekijken in het JHM.
Meer informatie over Tweeduizend Getuigen Vertellen is te vinden op: http://www.jhm.nl/2000getuigen

Oral History Symposium
Oral history maakt wereldwijd een explosieve groei door. Van het verzamelen en beheren van schaarse bronnen door wetenschappers wordt oral history nu toegepast in audiovisuele projecten door en voor iedereen, van de gespecialiseerde professional tot de enthousiaste amateur. Deze ontwikkeling gaat hand in hand met de toegenomen belangstelling voor de 'kleine' verhalen, voor persoonlijke, lokale en regionale geschiedenis.Het ministerie van VWS heeft in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog een groot aantal oral history-projecten gesubsidieerd. Op vrijdag 11 juni a.s. vindt in de Beurs van Berlage een symposium plaats rond een aantal van deze bijzondere projecten: 

Getuigen Verhalen - Hoe oorlogsverhalen hun weg vinden naar het publiek
Daarbij gaat het niet alleen om projecten waarin nieuw oral history materiaal is vastgelegd, maar ook om projecten waarin bestaand oral history-materiaal is geconserveerd of digitaal toegankelijk is gemaakt. Denise Citroen en Lonnie Stegink van het JHM laten tijdens het Oral History Symposium zien hoe de digitale ontsluiting van 5000 uur aan levensverhalen uit het Shoah Visual History Archief in zijn werk gaat. Tijdens het symposium zijn ook de interviews van Tweeduizend Getuigen Vertellen in de Beurs van Berlage te bekijken.

Het Oral History Symposium is een initiatief van het ministerie van VWS, het Joods Historisch Museum en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.  U bent van harte welkom op vrijdag 11 juni 2010, van 13:00-17:00 uur in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Het volledige programma is als PDF te downloaden, zie: http://www.jhm.nl/2000getuigen

Aanmelden
Voor persaanmeldingen en meer informatie of een demonstratie van het video-archief in het JHM neemt u contact op met:
Afdeling marketing & communicatie
T (020) 5 310 370
E Communicatie

Oral History Symposium
vrijdag 11 juni 2010, van 13:00-17:00
Beurs van Berlage - Graanbeurszaal
Ingang Damrak 243 - Amsterdam
Informatie over de bereikbaarheid van de Beurs van Berlage vindt u op www.beursvanberlage.nl

 

 jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl